ΚΟΣΜΟΣ

Αίνιγμα η δεύτερη δόση για όσους έκαναν J&J

Πολλοί γιατροί αλλά και εξέχοντες ειδικοί που εμβολιάστηκαν οι ίδιοι με το J&J επέλεξαν να εμβολιαστούν στη συνέχεια με Moderna ή Pfizer

Αίνιγμα η δεύτερη δόση για όσους έκαναν J&J

Θα πρέπει όσοι έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson να κάνουν ενισχυτική δόση; Το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων για τα άλλα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ από τις Moderna και Pfizer έχει ήδη τεθεί. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τουλάχιστον οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να επωφεληθούν από την τρίτη δόση. Η κατάσταση είναι όμως πιο περίπλοκη για όσους έλαβαν το μονοδοσικό J&J. Το J&J δεν έχει τύχει της ίδιας προσοχής επειδή το έχει κάνει μόνο το 8% των Αμερικανών. Εξακολουθεί ωστόσο να αφορά 14 εκατομμύρια ανθρώπους και πολλοί από αυτούς χρειάζονται καθοδήγηση.

Το J&J φάνηκε εξαρχής λιγότερο αποτελεσματικό από τα άλλα δύο εμβόλια των ΗΠΑ, με τα πρόσφατα δεδομένα του CDC να δείχνουν ότι το χάσμα μπορεί να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, εν μέρει λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα». Η ακόμη μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση έχει τεράστια αξία και, δεδομένης της μεταδοτικότητας της «Δέλτα», οι πιθανότητες ενός εμβολιασμένου με J&J να μολυνθεί έχοντας ήπια συμπτώματα και να μολύνει άλλους φαίνεται αρκετά πιθανή, ώστε να αξίζει την προσοχή των ειδικών.

Καμία διευκρίνιση

Με πολλά εμβόλια, όχι μόνο για τον κορωνοϊό, οι πολλαπλές δόσεις είναι ο κανόνας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το J&J, χωρίς να διευκρινίσει κάτι σχετικά με το αν μια δεύτερη δόση θα παρείχε περαιτέρω προστασία. Συνέβη επειδή τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν αρκετά αποτελεσματικό έπειτα από μία δόση και οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικές αρχές θεώρησαν επείγον να διατεθούν τα εμβόλια. Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι η κυβέρνηση θα συνιστούσε τελικά μια δεύτερη δόση. Τον περασμένο μήνα, η J&J ανακοίνωσε εσωτερική έρευνα που δείχνει ότι οι δεύτερες δόσεις ενισχύουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Ο γενικός χειρουργός του προέδρου Μπάιντεν, δρ Βίβεκ Μέρφι, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να εγκρίνουν μια δεύτερη δόση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, πολλοί εμβολιασμένοι με J&J ενδιαφέρονται περισσότερο για μια δεύτερη δόση με το Moderna ή το Pfizer. Ξέρουν ότι το J&J φαίνεται λιγότερο αποτελεσματικό και ορισμένοι φοβήθηκαν από αναφορές για εμφάνιση ενός πολύ σπάνιου, αλλά σοβαρού θρόμβου. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί γιατροί αλλά και εξέχοντες ειδικοί που εμβολιάστηκαν οι ίδιοι με το J&J, επέλεξαν να κάνουν μια δεύτερη δόση με Moderna ή Pfizer. Η λίστα περιλαμβάνει τον διευθυντή της Vaccitech Μπιλ Ενράιτ, την οικονομολόγο υγείας Ζόι Μακ Λάρεν και τη γνωστή ιολόγο Αντζελα Ράσμουσεν.

Υπάρχουν λίγα δεδομένα για τους συνδυασμούς εμβολίων, πράγμα που είναι ο σημαντικότερος λόγος για να είμαστε προσεκτικοί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης η διευθύντρια του CDC, δρ Ροσέλ Ουαλένσκι, δεν θέλησε να αποθαρρύνει τους εμβολιασμένους με J&J από τη λήψη δόσης Moderna ή Pfizer. Είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη και τους κινδύνους. Αλλά όταν ο παρουσιαστής του podcast και πρώην σύμβουλος του Μπάιντεν, Αντι Σλάβιτ, τη ρώτησε αν θα το χαρακτήριζε «τεράστιο λάθος», η Ουαλένσκι απάντησε: «Οχι, με όσα έχω δει μέχρι τώρα». Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη δήλωση από την επικεφαλής μιας υπηρεσίας γνωστής για την επιφυλακτικότητά της.