Εμβόλια για όλο τον κόσμο ζητάει ο Μπάιντεν

Εμβόλια για όλο τον κόσμο ζητάει ο Μπάιντεν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στην παρέμβασή του, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σήμερα έχει εμβολιαστεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ τα ποσοστά σε μια σειρά φτωχών χωρών είναι μονοψήφια, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη διάδοση και μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη συμμαχία για την παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο (COVAX), οι παγκόσμιοι εμβολιασμοί καθυστερούν γιατί οι πλούσιες χώρες «έκλεισαν» για λογαριασμό τους τη μερίδα του λέοντος από τις πρώτες παραγγελίες, προμηθευόμενες περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται. Επίσης, οι εταιρείες έχουν υποχρεώσει τα κράτη να υπογράψουν συμφωνίες μη μεταπώλησης, εμποδίζοντας τη διάθεση των εμβολίων που περισσεύουν, ενώ, τέλος, υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά των εταιρειών για την κατάθεση φακέλων ώστε τα εμβόλιά τους να λάβουν έγκριση σε περισσότερες χώρες. 

Οργανώσεις όπως η PublicCitizen έχουν ζητήσει να αναπτυχθούν τοπικοί κόμβοι παρασκευής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρχουν αρκετά εμβόλια για τον πλήρη εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάστημα ενός έτους. «Υπάρχουν εργαλεία που μένουν αχρησιμοποίητα», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης, Πίτερ Μέιμπαρντακ. 

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει «στην πράξη την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V». Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν ήρθε σε παρατεταμένη επαφή με συνεργάτη του ο οποίος νόσησε αν και εμβολιασμένος. Ως εκ τούτου, θα μείνει σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες και θα λάβει μέρος διαδικτυακά στη σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης, που διεξάγεται στο Τατζικιστάν. 

Πέθανε ο Σαουλιάν

Τέλος, στο Ισραήλ πέθανε τη Δευτέρα από κορωνοϊό ο πιο επιφανής εκπρόσωπος του αντιεμβολιαστικού κινήματος, Χάι Σαουλιάν. «Είναι πολύ άσχημο να μην μπορείς να αναπνεύσεις», είχε γράψει σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις του. «Αν κάνω τρία βήματα χωρίς οξυγόνο, λιποθυμάω». Παρ’ όλα αυτά, στο τελευταίο του μήνυμα, δύο ημέρες πριν πεθάνει, προέτρεψε τους οπαδούς του να «συνεχίσουν να πολεμούν» κατά του εμβολίου και ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία τον δηλητηρίασε. Ο αδελφός του, αντιθέτως, ζητάει από όλους να εμβολιαστούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή