Βρετανία: Σαρωτικός ανασχηματισμός Τζόνσον

Βρετανία: Σαρωτικός ανασχηματισμός Τζόνσον

Απομακρύνθηκαν οι Βρετανοί υπουργοί Παιδείας, Δικαιοσύνης και Κοινοτήτων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ευρύ και σαρωτικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος προχώρησε χθες το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση της φθοράς της δημοτικότητάς του. Τρεις ανώτεροι υπουργοί, ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ και, τέλος, ο υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Διακυβέρνησης Ρόμπερτ Τζένρικ επιβεβαίωσαν ότι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, αναφέροντας στους λογαριασμούς τους στο Twitter πως ήταν προνόμιο να υπηρετήσουν τη βρετανική κυβέρνηση.

Εν αναμονή των αλλαγών στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, πολλά λέγονται για τον Ντόμινικ Ράαμπ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στο Αφγανιστάν και των εκκενώσεων που ακολούθησαν. Παρότι ο Ράαμπ απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζόνσον τον τοποθέτησε επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη που τρέφει προς το πρόσωπό του και εγείροντας κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρά τη σπέκουλα που προηγήθηκε του ανασχηματισμού και ήθελε την απομάκρυνσή της, παρέμεινε τελικά στη θέση της η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε η Λιζ Τρους, η οποία εγκατέλειψε τη θέση της στο υπουργείο Εμπορίου, μέσω του οποίου επέβλεπε τις εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά Brexit εποχή. Η τοποθέτησή της σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία της χώρας προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις από τα μέλη της παράταξης των Τόρις, τα οποία τη βαθμολογούσαν τακτικά ως ένα από τα καλύτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του ανασχηματισμού, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είχε προετοιμάσει την κοινή γνώμη, δηλώνοντας πως οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο Τζόνσον στο κυβερνητικό σχήμα «θα δημιουργήσουν μια ισχυρή και ενωμένη ομάδα για να επανέλθει η χώρα από τον αντίκτυπο της πανδημίας». Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον τόνισε πως ο ανασχηματισμός ήταν το δεύτερο μέρος του σχεδίου για την επανεκκίνηση της κυβερνητικής στρατηγικής, έπειτα από το χειμερινό σχέδιο για τη διαχείριση της COVID που ανακοινώθηκε την Τρίτη. «Ο πρωθυπουργός θα διορίσει νέους υπουργούς, σήμερα το απόγευμα, με επίκεντρο την ένωση και την αναβάθμιση ολόκληρης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ανασχηματισμός έδωσε στον Τζόνσον την ευκαιρία να αναμορφώσει την εικόνα της κυβέρνησής του, ενόψει μιας κομματικής διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, στην οποία θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια σαφέστερη ατζέντα πολιτικής μετά την COVID. Eπειτα από την επιτυχημένη έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος της Βρετανίας, οι Συντηρητικοί παρατήρησαν σημαντική αύξηση στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αυτό το προβάδισμα φαίνεται πως πλέον εξανεμίζεται. Την περασμένη εβδομάδα ο Τζόνσον ρίσκαρε, παραβιάζοντας την προεκλογική του υπόσχεση να μην αυξήσει τους φόρους, για να συγκεντρώσει περισσότερα μετρητά για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή