ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δριμύ «κατηγορώ» κατά FBI για τον βιαστή αθλίατρο – Καταπέλτης στην κατάθεσή της η Σιμόν Μπάιλς

Καταπέλτης η πρωταθλήτρια Σιμόν Μπάιλς κατά του συστήματος που δεν ερευνά καταγγελίες

ipa-drimy-katigoro-kata-fbi-gia-ton-viasti-athliatro-katapeltis-stin-katathesi-tis-i-simon-mpails-561500563

Με σκληρά λόγια για το αμερικανικό σύστημα που επέτρεψε ουσιαστικά στον πρώην γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ να κακοποιεί σεξουαλικά αθλήτριες, κατέθεσε στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας η Σιμόν Μπάιλς.

Η υπόθεση του Λάρι Νασάρ έχει τελεσιδικήσει, με τον γιατρό-βιαστή να εκτίει ποινή φυλάκισης 175 ετών για σεξουαλικές επιθέσεις κατά ανηλίκων και μη, αλλά η επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας διερευνά τις ευθύνες του FBI για πιθανό ελλιπή έλεγχο του Νασάρ νωρίτερα, που θα προλάμβανε τα χειρότερα.

«Κατηγορώ τον Λάρι Νασάρ, αλλά κατηγορώ και ένα ολόκληρο σύστημα που του επέτρεψε την κακομεταχείριση εκ μέρους του και συνέβαλε σε αυτήν», κατέθεσε η Μπάιλς η κορυφαία Αμερικανίδα γυμνάστρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ipa-drimy-katigoro-kata-fbi-gia-ton-viasti-athliatro-katapeltis-stin-katathesi-tis-i-simon-mpails0

«Εάν επιτρέπεις σε έναν επιθετικό άνθρωπο να βλάπτει παιδιά, οι συνέπειες θα είναι ταχείς και βαριές», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο η αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης τόνιζε ότι παρά τη σοβαρότητα των αρχικών κατηγοριών σε βάρος του Νασάρ, το γραφείο του FBI στην Ιντιανάπολις καθυστέρησε ιδιαιτέρως να λάβει δράση.

ipa-drimy-katigoro-kata-fbi-gia-ton-viasti-athliatro-katapeltis-stin-katathesi-tis-i-simon-mpails2

Ήδη από το 2015, κατόπιν εσωτερικής της έρευνας για το ποιόν του βιαστή γιατρού της, η αμερικανική ομοσπονδία της γυμναστικής κατέθεσε στο τοπικό γραφείο του FBI στην Ιντιανάπολις μια σειρά στοιχείων σε βάρος του.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με τη φετινή αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή, το γραφείο του FBI δεν ανέλαβε τη διερευνητική δράση που απαιτούνταν για την υπόθεση για πάνω από οκτώ μήνες, διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με την αναφορά αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου, οι σεξουαλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν.

ipa-drimy-katigoro-kata-fbi-gia-ton-viasti-athliatro-katapeltis-stin-katathesi-tis-i-simon-mpails4

Τιθέμενοι προ των ευθυνών τους μάλιστα, δύο αξιωματούχοι του FBI έδωσαν ψευδείς καταθέσεις για να σκεπάσουν τα σφάλματά τους, τόνιζε ο Γενικός Επιθεωρητής στην αναφορά του.

Με αυτά τα δεδομένα η αμερικανική Γερουσία άρχισε έρευνα, στα πλαίσια της οποίας κατέθεσαν την Τετάρτη, εκτός από την Μπάιλς, δύο ακόμη αθλήτριες, καθώς και ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

Η Μπάιλς απαίτησε ανοικτά τη δίωξη των υπεύθυνων πρακτόρων του FBI σε ομοσπονδιακό επίπεδο, διερωτώμενη με φωνή που παλλόταν από συναίσθημα: «Πόση αξία έχει ένα μικρό κοριτσάκι;»

ipa-drimy-katigoro-kata-fbi-gia-ton-viasti-athliatro-katapeltis-stin-katathesi-tis-i-simon-mpails6

Άλλη γυμνάστρια που κατέθεσε, η Κέιλ Μαλρόνι (χρυσή ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο), κατήγγειλε τη διαστρέβλωση των καταθέσεών της στο FBI: «Επέλεξαν να αλλάξουν όσα είπα, να πουν ψέματα για την κατάθεσή μου, για να προστατεύσουν έναν παιδεραστή», είπε στους γερουσιαστές.

«Τι νόημα έχει να καταγγέλλουμε τη σεξουαλική κακοποίηση εάν οι δικοί μας πράκτορες του FBI αναλαμβάνουν οι ίδιοι να κρύψουν τις σχετικές αναφορές στα συρτάρια;» διερωτήθηκε η Μαλρόνι.

Πηγή: BBC