SpaceX: Ποιοι είναι οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος

SpaceX: Ποιοι είναι οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος

Σε ύψος 575 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης πραγματοποιούν τη… βόλτα τους εδώ και λίγες ώρες ένας δισεκατομμυριούχος, μία νοσηλεύτρια, μία γεωεπιστήμονας και ένας βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύψος 575 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης πραγματοποιούν τη… βόλτα τους εδώ και λίγες ώρες οι πρώτοι «τουρίστες» του διαστήματος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας πύραυλος με πλήρωμα που δεν αποτελούταν από επαγγελματίες αστροναύτες μπήκε σε τροχιά. 

Επιβάτες του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX που απογειώθηκε με επιτυχία τα ξημερώματα της Πέμπτης από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα είναι ένας δισεκατομμυριούχος, μία νοσηλεύτρια, μία γεωεπιστήμονας και ένας βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας.

SpaceX: Ποιοι είναι οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος-1
Από αριστερά: Κρις Σεμπρόσκι, Χέιλι Αρσενό, Τζάρεντ Άιζακμαν και Σίαν Πρόκτορ. Reuters

«Διοικητής» της τετραμελούς αποστολής Inspiration4 («Έμπνευση4»), ο άνθρωπος που ναύλωσε τον Falcon 9 για αυτό το ταξίδι, είναι ο 38χρονος Τζάρεντ Άιζακμαν, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments. Το ποσό που κατέβαλε στη SpaceX δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Ο Άιζακμαν έχει πραγματοποιήσει πολλές πτήσεις τόσο με εμπορικά όσο και στρατιωτικά αεροσκάφη. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 αεροπορικές επιδείξεις και είναι συνιδρυτής της Draken International, μιας ιδιωτικής αεροδιαστημικής εταιρείας που βοηθά στην εκπαίδευση πιλότων για τον αμερικανικό στρατό.

SpaceX: Ποιοι είναι οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος-2
Reuters

Δεύτερο μέλος της αποστολής είναι η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου «Σεν Τζουντ» Χέιλι Αρσενό, η οποία επέζησε από επιθετική μορφή καρκίνου. Η 29χρονη έγινε η νεότερη Αμερικανίδα και ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητό άκρο που ταξίδεψε στο διάστημα. Από μικρή ηλικία η Χ. Αρσενό ονειρευόταν να γίνει αστροναύτης.

Όλα ξεκίνησαν όταν, μαζί με την οικογένειά της, επισκέφθηκαν το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον. Σε ηλικία δέκα ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο στα οστά. Ξεκίνησε θεραπείες, χειρουργήθηκε, αφαίρεσε το γόνατο και οστά του αριστερού ποδιού της, τα οποία σήμερα έχουν αντικατασταθεί.

«Αυτός που με προετοίμασε για το ταξίδι στο διάστημα, ήταν η μάχη με τον καρκίνο» δήλωσε στο AP, σημειώνοντας: «Έγινα δυνατότερη, πιο σκληρή, κι έμαθα να περιμένω το απρόβλεπτο, να προσαρμόζομαι».

SpaceX: Ποιοι είναι οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος-3
Reuters

Η Σίαν Πρόκτορ, πιλότος της αποστολής «Inspiration4», κέρδισε μια θέση στην πτήση μέσα από διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία του Τζάρεντ Άιζακμαν. Η 51χρονη γεωεπιστήμονας και ειδική στις επικοινωνίες έχει πάθος με την εξερεύνηση του διαστήματος από τα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της εργαζόταν σε επίγειο σταθμό της NASA κατά τη διάρκεια των αποστολών «Απόλλων». Το 2009, ο Σίαν ήταν φιναλίστ στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της NASA.

«Είναι πραγματικά ιδιαίτερο για μένα να κατέχω αυτόν τον τίτλο γιατί θα είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα πιλότος ενός διαστημικού σκάφους» δήλωσε ο Σίαν στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Έχω την ευκαιρία όχι μόνο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, αλλά να εμπνεύσω την επόμενη γενιά έγχρωμων γυναικών και κοριτσιών και πραγματικά τους κάνουν να σκεφτούν να φτάσουν μέχρι τα άστρα».

SpaceX: Ποιοι είναι οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος-4
Reuters

Το τέταρτο μέλος του πληρώματος είναι ο Κρις Σεμπρόσκι, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρέτησε στο Ιράκ.
«Σκέφτομαι πόσο τυχερός είμαι που αποτελώ κομμάτι αυτής της αποστολής» έχει δηλώσει ο 42χρονος, ο οποίος κέρδισε μια θέση στο διάστημα χάρη στη γενναιοδωρία ενός φίλου του.

Τους τελευταίους 6 μήνες, τα μέλη του πληρώματος έχουν περάσει πολλές ώρες στην SpaceX για την προετοιμασία της αποστολής. Ειδικότερα, έχουν μελετήσει πάνω από 90 εγχειρίδια, έχουν παρακολουθήσει μαθήματα οδήγησης αεροσκάφους και έχουν πραγματοποιήσεις αναρίθμητες ώρες πτήσεων με εξομοιωτή.

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή