ΕΕ: Το σύμφωνο AUKUS στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου

ΕΕ: Το σύμφωνο AUKUS στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου

«Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανέφερε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου».

Αιφνιδιασμός στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας φαίνεται να προκάλεσε πλήρη αιφνιδιασμό και αμηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τις εξελίξεις, πάντως, να δημιουργούν και πάλι ίχνη «περιθωροποίησης» της Ε.Ε. στη διεθνή στρατηγική σκακιέρα.

Όπως δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία». [Διαβάστε περισσότερα]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή