Τέλος εποχής για τη Μέρκελ στο Παρίσι

Τέλος εποχής για τη Μέρκελ στο Παρίσι

Η αλλαγή σκυτάλης και η επόμενη ημέρα στις γαλλογερμανικές σχέσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η επίσημη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, η τελευταία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, κλείνει έναν κύκλο σταθερότητας 16 ετών και εγκαινιάζει περίοδο αβεβαιότητας, καθώς η Γερμανία θα αναλωθεί σε χρονοβόρες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η Γαλλία έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της άνοιξης.

«Η αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία είναι κρίσιμη και για τη Γαλλία», σημειώνουν οι Financial Times. «Η απαίτηση που διατύπωσε αυτή την εβδομάδα ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ για περιορισμούς στον δανεισμό και τις μεταβιβάσεις πόρων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε., ήταν ακριβώς το είδος της σφιχτής πολιτικής που η Γαλλία δεν θέλει να δει μετά τις γερμανικές εκλογές». Πέρυσι, ο Εμανουέλ Μακρόν συνέβαλε στο να συμφωνήσει η Γερμανίδα καγκελάριος στο πακέτο ανάκαμψης για τον κορωνοϊό, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινό δανεισμό και με δύο σκέλη, χορηγήσεις πόρων και δάνεια προς τα κράτη-μέλη. «Ηταν κάτι που προηγουμένως θεωρείτο αδιανόητο, ιδίως προερχόμενο από καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών», σημειώνει η εφημερίδα. Ηταν, όπως είπε ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος, «αυτό που άλλαξε το παιχνίδι». 

Αντιθέτως, οι όροι που θέτει ο Κρίστιαν Λίντνερ προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αποτελούν επαναφορά στη γερμανική ορθοδοξία. Και στις δύο πλευρές του Ρήνου υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Λίντνερ μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό.  

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρήσει τη σχετικά χαλαρή στάση της Μέρκελ απέναντι στη Γαλλία και τα μεσογειακά κράτη, που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χορηγήσεων», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη την ειδική των Open Society Foundations, Ντανιέλα Σβάρτσερ. Η Σβάρτσερ υποστήριξε ότι στη Γερμανία τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θεωρούνται ως μεμονωμένη παρέμβαση. Π.χ., αν ο Μακρόν και η Γαλλία προσπαθήσουν να επιτύχουν νέο γύρο χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων, εξαιρώντας τις πράσινες δαπάνες από το χρέος, «αυτό δεν θα τύχει ευνοϊκής υποδοχής και θα έχουμε ένα κακό μετεκλογικό μείγμα», εκτίμησε. Πάντως, η βρετανική εφημερίδα εκτιμάει ότι «όσο και αν σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τη Μερκελ, η μετατόπιση δεν θα είναι τόσο δραστική ώστε να υλοποιήσει τους χειρότερους φόβους της Γερμανίας». Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει υποδεχθεί στο Ελιζέ τόσο τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς όσο και τον Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ, σε μια ένδειξη της σημασίας που δίνει στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας στις γαλλογερμανικές σχέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή