AUKUS: Αιφνιδιάστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση

AUKUS: Αιφνιδιάστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αμηχανία έχει προκαλέσει στην Ε.Ε. η ανακοίνωση της νέας τριμερούς συμμαχίας ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Οπως επιβεβαίωσε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, η Ε.Ε. δεν ήταν ενήμερη για την πρωτοβουλία των τριών χωρών, που ερμηνεύεται ευρέως ως απόπειρα αναχαίτισης της επιρροής της Κίνας στον Ινδοειρηνικό. Ο αποκλεισμός της Ε.Ε. ως μπλοκ, αλλά και των πιο ισχυρών στρατιωτικά ευρωπαϊκών χωρών, από τις σχετικές διαβουλεύσεις επισκίασε σε σημαντικό βαθμό την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για τον Ινδοειρηνικό, που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Μπορέλ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευτυχής που η τριμερής συμμαχία ανακοινώθηκε παραμονές της παρουσίασης της στρατηγικής της Ε.Ε. για τον Ινδοειρηνικό. Είπε πάντως ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται το γεγονός και να δημιουργεί ερωτήματα για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που «είναι σημαντικά βελτιωμένες» επί προεδρίας Μπάιντεν.

Η συμμαχία που ανακοινώθηκε –πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ–  θα μπορούσε να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της ναυτικής τους παρουσίας στην περιοχή. Είπε ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας για την ακύρωση της σύμβασης με την Αυστραλία για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων (η Αυστραλία θα προμηθευτεί τελικά τα υποβρύχια από τις Ηνωμένες Πολιτείες). Δεν επιβεβαίωσε πάντως ότι η κίνηση αυτή της Καμπέρα θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Αυστραλίας για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η στρατηγική μας δεν συνεπάγεται αποκλεισμούς, είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Είναι μια στρατηγική συνεργασίας, όχι σύγκρουσης». Ταυτόχρονα όμως «θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τους δημοκρατικούς εταίρους μας στην περιοχή». Αναφέρθηκε δε επανειλημμένως στο μέγεθος της οικονομικής παρουσίας της Ε.Ε. στον Ινδοειρηνικό. «Επενδύουμε τα διπλάσια στην περιοχή από τις ΗΠΑ», σημείωσε, μιλώντας για συνολικές ευρωπαϊκές επενδύσεις 12 τρισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή