Απαγορεύτηκε ο κατάπλους γερμανικής φρεγάτας σε κινεζικό λιμάνι

Απαγορεύτηκε ο κατάπλους γερμανικής φρεγάτας σε κινεζικό λιμάνι

Η «Βαυαρία» είναι το πρώτο σκάφος του Βερολίνου που επισκέπτεται τη Νότια Σινική Θάλασσα από το 2002

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τον κατάπλου φρεγάτας του γερμανικού πολεμικού ναυτικού σε κινεζικό λιμάνι απαγόρευσε το Πεκίνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Βερολίνου, προκαλώντας διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο κρατών.

Η φρεγάτα «Βαυαρία» είχε ζητήσει άδεια ελλιμενισμού σε λιμάνι της νότιας Κίνας, ενόσω θα πραγματοποιούσε ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Βιλεμσχάφεν της Βόρειας Θάλασσας πριν από ένα μήνα, για αποστολή διάρκειας έξι μηνών σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αποκάλυψε σε ποιο λιμάνι σχεδίαζε να καταπλεύσει η φρεγάτα.

«Η Κίνα αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί την επίσκεψη του σκάφους μας, κάτι το οποίο σημειώσαμε», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, ερωτηθείς για την απαγόρευση κατάπλου, είπε ότι η Κίνα ελπίζει ότι οι χώρες εκτός της περιοχής θα «διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο» και θα σεβαστούν τις προσπάθειες των κρατών που βρέχονται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. «Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη εκτενούς στρατηγικής συνεργασίας με τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών», είπε χθες ο κ. Ζάο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι σχεδόν το σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τής ανήκει, έχοντας εγκαταστήσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά. Τις κινεζικές διεκδικήσεις στη θαλάσσια περιοχή αμφισβητούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται την έκταση των κινεζικών διεκδικήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Βερολίνο, από τη μεριά του, που δεν έχει στείλει ναυτική αποστολή στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες, επιδιώκει να σταθεί στο πλευρό άλλων δυτικών δυνάμεων, οι οποίες ανησυχούν για την επέκταση της αμυντικής ικανότητας του Πεκίνου στη θαλάσσια περιοχή. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, αντίθετα, διεξάγει τακτικά τις λεγόμενες «αποστολές ελεύθερης ναυσιπλοΐας», πραγματοποιώντας διελεύσεις πολεμικών πλοίων σε μικρή απόσταση από αμφισβητούμενες βραχονησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα και στα Στενά της Ταϊβάν. Η Κίνα χαρακτηρίζει τις κινήσεις αυτές προκλητικές και επιζήμιες για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Η φρεγάτα «Βαυαρία» θα συνεχίσει να πλέει στους αναγνωρισμένους διαύλους ναυσιπλοΐας, αποφεύγοντας να προκαλέσει περαιτέρω το Πεκίνο. Στον απόπλου της φρεγάτας από το Βιλεμσχάφεν είχε παραστεί η υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία είχε δηλώσει: «Επιθυμούμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τη στήριξη των ανοικτών δημοκρατικών κοινωνιών και τη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή