ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν: Ο πάπας με ενέπνευσε να υπερασπιστώ την παραδοσιακή οικογένεια

Ο Όρμπαν έχει αυτοανακηρυχθεί σε προστάτη των χριστιανικών αξιών έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού

Όρμπαν: Ο πάπας με ενέπνευσε να υπερασπιστώ την παραδοσιακή οικογένεια

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο τον ενθάρρυνε να συνεχίσει να υπερασπίζεται την παραδοσιακή οικογένεια, αν και οι δύο άνδρες απέφυγαν να συζητήσουν το θέμα της μετανάστευσης.

Ο Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει αυτοανακηρυχθεί σε σωτήρα του πολιτισμού της Ουγγαρίας από τους μουσουλμάνους μετανάστες και σε προστάτη των χριστιανικών αξιών έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού.

Η στάση αυτή έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της Ουγγαρία, αλλά έχει προκαλέσει και επικρίσεις από ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Η συνάντηση αυτή με ενθάρρυνε πολύ», σχολίασε ο Όρμπαν αναφερόμενος στον πάπα Φραγκίσκο ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη επτά ωρών στην Ουγγαρία.

«Ο Άγιος Πατέρας ξεκαθάρισε ότι η μάχη που έχουμε ξεκινήσει για να προστατεύσουμε τις οικογένειες έιναι η πιο σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Πέρυσι η Ουγγαρία τροποποίησε το Σύνταγμά της προκειμένου να περιλαμβάνει έναν σαφή ορισμό της οικογένειες προκειμένου να απαγορεύσει ουσιαστικά την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: μία ακόμη νίκη για τους συντηρητικούς την οποία όμως κατήγγειλαν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Όρμπαν δήλωσε πως ο πάπας του είπε στη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησής του ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση ή διαφωνίες σχετικά με τη σύσταση της παραδοσιακής οικογένειας.

«Προχώρα!»

«Μίλησε πιο έντονα απ’ όσο έχω καταφέρει εγώ ποτέ (…) (Είπε) ότι η οικογένεια αποτελείται από έναν πατέρα, μία μητέρα και τα παιδιά, τελεία», εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Επιπλέον μου είπε: συνέχισε, προχώρα. Και θα προχωρήσουμε».

Τόσο ο Όρμπαν όσο και ο πάπας επεσήμαναν ότι δεν συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει καταγγείλει συχνά την αναβίωση του εθνικισμού και των λαϊκιστικών κινημάτων και έχει επικρίνει τις χώρες που προσπαθούν να λύσουν τη μεταναστευτική κρίση με μονομερείς ή απομονωτικές κινήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Όρμπαν «εγκάρδια», ενώ ο πάπας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν τα θέματα της γεννητικότητας, της νομοθεσίας προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά όπως και το περιβάλλον.

Ο Φραγκίσκος τόνισε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να εγκρίνει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα σε ό,τι αφορά την υγεία, τις συντάξεις και την κληρονομιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters