Ο Όρμπαν θέλει ενιαία αγορά και ευρώ

Ο Όρμπαν θέλει ενιαία αγορά και ευρώ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του πως η Ουγγαρία πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο για να διασφαλίσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά και την Ευρωζώνη εξέφρασε χθες ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Oρμπαν. Εδώ και μερικούς μήνες η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται σε έντονη διαφωνία με τις Βρυξέλλες για θέματα που κυμαίνονται από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μέχρι την ελευθερία του Tύπου και της έκφρασης. Μάλιστα, τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομική δράση εναντίον των δύο χωρών, λόγω των πολιτικών διάκρισης σε βάρος των ομοφυλοφίλων.

Ο συντηρητικός εθνικιστής Ορμπαν δήλωσε ότι για την Ουγγαρία ο κύριος λόγος παραμονής στην Ε.Ε. δεν ήταν τα χρήματα που προέρχονταν από τις Βρυξέλλες – παρότι η χώρα είναι ξεκάθαρα επωφελούμενη από την κατανομή των κεφαλαίων της Ενωσης.

Οι δηλώσεις του Ορμπαν έγιναν στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πάπα Φραγκίσκο, για την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός σχολίασε πως ο θρησκευτικός ηγέτης τον «ενθάρρυνε» να συνεχίσει να υπερασπίζεται την παραδοσιακή οικογένεια. «Ο άγιος πατέρας ξεκαθάρισε ότι η μάχη που έχουμε ξεκινήσει για να προστατεύσουμε τις οικογένειες είναι η πιο σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συνάντηση με τον Ορμπαν έγινε σε θερμό κλίμα, αποκαλώντας την «εγκάρδια». 

Γεννήσεις και περιβάλλον

Παράλληλα, ο Πάπας ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα της υπογεννητικότητας, της νομοθεσίας προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, όπως και το περιβάλλον, και πως οι δύο ηγέτες απέφυγαν να σχολιάσουν το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι, παρότι η Εκκλησία δεν μπορεί να εγκρίνει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν στα ομόφυλα ζευγάρια ίσα δικαιώματα σε ό,τι αφορά την υγεία, τις συντάξεις και την κληρονομιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή