Ενοχος για τρομοκρατία ο «ήρωας της Ρουάντα»

Ενοχος για τρομοκρατία ο «ήρωας της Ρουάντα»

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο αληθινός ήρωας της ταινίας «Hotel Rwanda» στην οποία παρουσιάζεται ως ο διευθυντής ξενοδοχείου που έσωσε τις ζωές 1.000 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 στην αφρικανική χώρα, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο αληθινός ήρωας της ταινίας «Hotel Rwanda» στην οποία παρουσιάζεται ως ο διευθυντής ξενοδοχείου που έσωσε τις ζωές 1.000 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 στην αφρικανική χώρα, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.

Ειδικότερα, δικαστήριο της χώρας τον έκρινε ένοχο για διασυνδέσεις με εξόριστη ομάδα ανταρτών, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία πολιτών το 2018.

Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι μεταφέρθηκε στη Ρουάντα με τη βία, ενώ υπογραμμίζουν ότι η δίκη δεν ήταν δίκαιη.

Η αυξανόμενη κριτική στην κυβέρνηση μετέτρεψε τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα από σύμβολο της Ρουάντα σε κρατικό εχθρό.

Τον Απρίλιο του 1994 και μέσα σε διάστημα 100 ημερών, 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της φυλής Τούτσι, σφαγιάστηκαν.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έγινε παγκοσμίως διάσημος μετά την ταινία «Hotel Rwanda», η οποία τον εμφάνιζε να διακινδυνεύει τη ζωή του για να προσφέρει καταφύγιο σε πάνω από 1.000 ανθρώπους ως ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου στο Κιγκάλι. Στο φιλμ, ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  

Υπήρξε σκληρός κριτής του προέδρου της χώρας Πολ Καγκάμε, ενώ ζώντας στην εξορία, συνέχισε να ηγείται ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε μια ένοπλη πτέρυγα – το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης (FLN).

Το FLN κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις το 2018, κατά τη διάρκεια των οποίων σύμφωνα με τις αρχές σκοτώθηκαν εννέα πολίτες.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή