ΚΟΣΜΟΣ

Διαχείριση κρίσης στις αμερικανογαλλικές σχέσεις

Προσεχώς επικοινωνία των δύο προέδρων, με στόχο την εκτόνωση της έντασης

Διαχείριση κρίσης στις αμερικανογαλλικές σχέσεις

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας να κατευνάσουν τη γαλλική οργή για την αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ των τριών αγγλόφωνων χωρών, που χαρακτηρίστηκε «πισώπλατο χτύπημα» από το Παρίσι, ο δρόμος της εξομάλυνσης διαγράφεται μακρύς και μετ’ εμποδίων.

Αφού ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η προγραμματισμένη γι’ αυτή την εβδομάδα συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί με τον Βρετανό ομόλογό της Μπεν Ουάλας. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ακύρωσε «για προφανείς λόγους», όπως ανακοινώθηκε, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της Γαλλίας με τους τρεις συμμάχους της προκάλεσε η ακύρωση του συμβολαίου που είχε υπογράψει από το 2016 η Αυστραλία για τη ναυπήγηση, από γαλλικό όμιλο, 12 συμβατικών υποβρυχίων. Αντ’ αυτού, η Αυστραλία θα προμηθευθεί, στο πλαίσιο του AUKUS, οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανοβρετανικής τεχνολογίας.

«Δεν είναι μια στενά γαλλοαυστραλιανή υπόθεση, είναι διάρρηξη της εμπιστοσύνης στις συμμαχίες», τόνισε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France. «Μας καλεί να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την ίδια την έννοια των συμμαχιών μας», προσέθεσε. Στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματίσει καμία συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, πιθανολόγησε όμως ότι «μπορεί να διασταυρωθούμε στους διαδρόμους». 

Οπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχείρησε την Κυριακή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τη σύσταση του AUKUS. Χθες, εκπρόσωπος του Ελιζέ ανέφερε ότι η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί «εντός των προσεχών ημερών». Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Ντάνιελ Τεχάν δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με Γάλλους συναδέλφους του για μείωση των εντάσεων και εξέφρασε την ελπίδα πως οι τριβές με το Παρίσι δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Αυστραλίας. Η Γαλλία δεν έχει ζητήσει αναστολή των διαπραγματεύσεων, αλλά ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της Αυστραλίας στις εμπορικές συμφωνίες της.

Εκκληση στις ΗΠΑ και στην Κίνα να επιδιορθώσουν τις «απολύτως δυσλειτουργικές σχέσεις τους» ώστε να μην οδηγηθεί ο κόσμος σε έναν νέο «πιθανόν πιο επικίνδυνο» Ψυχρό Πόλεμο απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Associated Press, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει σήμερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συνεργαστούν για τη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα, όπως η πανδημία της COVID και η κλιματική αλλαγή.