ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελεσματικό το «παιδικό» εμβόλιο της Pfizer

Ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση εμφάνισε η ηλικιακή ομάδα 5 έως 11. Η δόση που χορηγείται είναι 10 μικρογραμμάρια

Αποτελεσματικό το «παιδικό» εμβόλιο της Pfizer

Iδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου συνιστούν σήμερα τον αδύναμο κρίκο στον έλεγχο της πανδημίας, καθώς παραμένουν ανεμβολίαστα και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης, ακόμα και αν δεν εμφανίσουν αξιοσημείωτα συμπτώματα όταν μολυνθούν, ενδέχεται να ταλαιπωρούνται επί μήνες από τη «μακρά COVID», ενώ μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικοι, θέτοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και ευπαθείς στο περιβάλλον τους.

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι Pfizer/BioNTech, το εμβόλιό τους είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ευχάριστη, τη στιγμή που το ένα στα πέντε κρούσματα στις ΗΠΑ αφορά παιδί, ενώ η εξάπλωση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» έχει οδηγήσει σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερα παιδιά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της υγειονομικής κρίσης. Μόνο τον Αύγουστο νοσηλεύτηκαν 30.000 παιδιά με COVID-19 στις ΗΠΑ. Οι Pfizer/BioNTech θα καταθέσουν αίτημα για έγκριση του εμβολίου και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πριν από τα τέλη του μηνός. Αν εγκριθεί, όπως αναμένεται, ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας ανηλίκων θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Οκτωβρίου. 

Ο αντιπρόεδρος της Pfizer, παιδίατρος δρ Μπιλ Γκρούμπερ τόνισε ότι τα αποτελέσματα για τον εμβολιασμό νηπίων κάτω των 5 ετών θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη του έτους. Επί του παρόντος, οι Pfizer/BioNTech δεν δημοσιοποίησαν τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, τα οποία δεν έχουν άλλωστε αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Τα αποτελέσματα που έκαναν γνωστά, ωστόσο, συνάδουν με εκείνα των μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων, και των ενηλίκων.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 2.268 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Στα δύο τρίτα χορηγήθηκαν δύο εμβολιαστικές δόσεις εντός τριών εβδομάδων. Στα υπόλοιπα, που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, χορηγήθηκαν δύο δόσεις αλατόνερου. Εκείνα που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech εμφάνισαν ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, ανάλογη με αυτή που καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα των 16 έως 25 ετών. Η δόση που χορηγήθηκε στα μικρά παιδιά, ωστόσο, ήταν μικρότερη (το ένα τρίτο αυτής των εφήβων και ενηλίκων, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια). Η υψηλότερη δοσολογία πυροδότησε περισσότερες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση, χωρίς καμία από αυτές να χαρακτηρίζεται σοβαρή, τόνισε ο δρ Γκρούμπερ. Μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των 10 mgr, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, οι παρενέργειες, όπως πυρετός και ρίγη, είναι σαφώς πιο ήπιες από αυτές που καταγράφηκαν στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 25 ετών. Στα νήπια μέχρι 5 ετών ερευνάται η χορήγηση δόσης εμβολίου 3 μικρογραμμαρίων, η οποία φαίνεται να επαρκεί. 

Αναλύοντας τα στοιχεία που θα παραδώσει η φαρμακοβιομηχανία στον FDA, ο ομοσπονδιακός φορέας θα πρέπει να αξιολογήσει αν τα οφέλη του εμβολίου υπερέχουν των πιθανών παρενεργειών του. Σπανιότατα το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα στους νεότερους. 

Ωστόσο, όπως υπέδειξε μεγάλη ισραηλινή μελέτη η οποία βασίστηκε στην ανάλυση των ιατρικών αρχείων δύο εκατομμυρίων ατόμων μεγαλύτερων των 16 ετών, η COVID-19 είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσει τέτοια καρδιολογικά προβλήματα.