Εκλογές στον Καναδά: Προς τη νίκη οδεύει ο Τριντό – Απομακρύνεται η αυτοδυναμία

Εκλογές στον Καναδά: Προς τη νίκη οδεύει ο Τριντό – Απομακρύνεται η αυτοδυναμία

«Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους» είπε ο Τριντό, έχοντας γύρω του τα παιδιά του και τη σύζυγό του, Σοφί Γκρεγκουάρ.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από μία δύσκολη εκστρατεία, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό – όπως όλα δείχνουν- θα εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του στο αξίωμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές καναδικών ΜΜΕ μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες.

Πάντως, όλα δείχνουν πως θα είναι Πύρρειος η νίκη για τον Τριντό, αφού εξασφαλίζει μεν τρίτη θητεία στο αξίωμα, αλλά δεν ανακτά -όπως επεδίωκε- την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, έπειτα από την προεκλογική διαδικασία-αστραπή.

Ο βασικός αντίπαλός του Έριν Ο’ Τουλ, ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκε την ήττα του. Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, είπε πως τηλεφώνησε στον κ. Τριντό για να τον συγχαρεί.

Περί τις 00:40 (τοπική ώρα· 07:40 ώρα Ελλάδας), οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν στις αναμετρήσεις που κρίνουν 157 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί όδευαν να εξασφαλίσουν 121. Με άλλα λόγια, οι Φιλελεύθεροι δεν θα περάσουν το όριο των 170 εδρών, δηλαδή δεν θα ανακτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αν και αρχικά οι δημοσκοπήσεις έμοιαζαν να στέλνουν θετικά μηνύματα, στη συνέχεια, ο Τριντό δυσκολεύτηκε, με τη φθορά της εξουσίας πλέον ιδιαίτερα αισθητή και την «Τριντομανία» του 2015 να μοιάζει πολύ μακρινή. Στο πεδίο, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών εξοργισμένων για τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού· ένας έφθασε στο σημείο να πετάξει πέτρες εναντίον του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μέχρι και χθες, η έκβαση της ψηφοφορίας έμοιαζε αβέβαιη. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις έφερναν τα δύο μεγάλα κόμματα να οδεύουν σε ισοψηφία, να συγκεντρώνουν περί το 31% των προθέσεων ψήφου.

Καθώς ο Καναδάς έχει έξι ζώνες ώρας, τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν τις πόρτες τους στις 19:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) στη Βρετανική Κολομβία –δυτικά, στις καναδικές ακτές στον Ειρηνικό– και στη Γιούκον.

Μάλιστα, πολλοί ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας και αυτό σημαίνει πως το αποτέλεσμα ενδεχομένως να αργήσει να γίνει γνωστό σε ορισμένες περιφέρειες. Η καταμέτρηση των χονδρικά 800.000 ψηφοδελτίων, τα οποία κατατέθηκαν επιστολικά, θα αρχίσει σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να προσπαθήσει να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχασε πριν δύο χρόνια. 

Ο Τριντό δήλωσε «ήρεμος» βγαίνοντας από το εκλογικό του τμήμα στο Μόντρεαλ. «Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους», είπε, έχοντας γύρω του τα παιδιά του και τη σύζυγό του, Σοφί Γκρεγκουάρ.

Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας πως η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμη με οπισθοδρόμηση για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Elections Canada, την εκλογική επιτροπή, οι Φιλελεύθεροι προηγούνται σε 146 εκλογικές περιφέρειες με βάση τα πρώτα αποτελέσματα. Οι 113 βρίσκονται στο Οντάριο και στο Κεμπέκ, που μαζί διαθέτουν 199 έδρες, πάνω από τις μισές.

Οι περίπου 27 εκατομμύρια Καναδοί 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν να αναδείξουν τους 338 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων. Αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867 δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία 170 εδρών του κοινοβουλίου, ο νικητής θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε αυτή την περίπτωση ο μελλοντικός πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει συνεργασία με μικρότερα κόμματα για να κυβερνά στην Οτάβα. Όπως το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΔΚ) του Τζάγκμιτ Σινγκ, που πιστώνεται περί το 20% των προθέσεων ψήφου ή το Μπλοκ Κεμπεκουά, την αυτονομιστική παράταξη υπό τον Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ, που φάνηκε να ανακάμπτει κάπως στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας έπειτα από μια πολεμική για τη θέση του Κεμπέκ στην καναδική ομοσπονδία.

Άλλοτε μεγάλο κόμμα, οι Πράσινοι της Άναμι Πολ δυσκολεύονται να περάσουν στους πολίτες το μήνυμά τους για την κλιματική κρίση και αγωνίζονται για την ίδια την επιβίωσή τους εξαιτίας των προβλημάτων ενότητας, εικόνας, χρηματοδότησης.

Τελευταίες ειδήσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή