Γερμανία: Υπόλογος ο υποψήφιος Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Υπόλογος ο υποψήφιος Όλαφ Σολτς

Στην επιτροπή της Βουλής για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της Κυριακής, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, ακύρωσε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει για χθες προκειμένου να καταθέσει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι αρχές ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, τις οποίες εποπτεύει, κάνουν ή όχι καλά τη δουλειά τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το προβάδισμα του Σολτς έναντι του Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ έχει συρρικνωθεί στις 3 μονάδες. 

Παρότι είχε ανακοινώσει ότι θα απαντήσει στις ερωτήσεις με τηλεδιάσκεψη, ο Σολτς εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της γερμανικής Βουλής, η οποία είχε ως θέμα τις πράξεις και παραλείψεις της οικονομικής αστυνομίας (FYI). Προ δεκαημέρου, δύο εισαγγελείς από το Οσναμπρικ της Κάτω Σαξονίας χτύπησαν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, στη Βίλχελμ Στράσε του Βερολίνου, και αναζήτησαν πληροφορίες για την επικοινωνία του υπουργείου με το παράρτημα της οικονομικής αστυνομίας του κρατιδίου. Το ζήτημα παρουσιάστηκε από τον Αρμιν Λάσετ και από τους Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ ως ένδειξη ανικανότητας του Σολτς να ηγηθεί αποτελεσματικά του υπουργείου του, πολύ δε περισσότερο να κυβερνήσει τη χώρα. 

Στη χθεσινή κατάθεσή του, ο Ολαφ Σολτς σημείωσε ότι ο μόνος λόγος που η υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος FYI υπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο προκάτοχός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την απέσπασε από τις υπόλοιπες διωκτικές αρχές, με αποτέλεσμα να αποδιαρθρωθεί, χάνοντας προσωπικό και αφήνοντας χιλιάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Ο Σολτς υποστήριξε ότι επί των ημερών του ο αριθμός υποθέσεων που παραπέμπονται στην αρμόδια εισαγγελία έχει τριπλασιαστεί και σύντομα θα διπλασιαστεί. 

Στο ντιμπέιτ της Κυριακής, ο Σολτς παρουσίασε κοινό μέτωπο με την ηγέτιδα των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Focus, οι Χριστιανοδημοκράτες προτίθενται να προσφέρουν στους Πρασίνους το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μη συγκυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή