Νίκησε η Ενιαία Ρωσία του Πούτιν

Νίκησε η Ενιαία Ρωσία του Πούτιν

Οι βουλευτικές εκλογές χάρισαν εύκολη πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «φανερή και καθαρή» νίκη του πανηγύρισε το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο και χάρισαν στην παράταξη με την οποία συντάσσεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την πλειοψηφία στη Δούμα. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, η Ενιαία Ρωσία φαίνεται να επικρατεί εύκολα αγγίζοντας το 50% και διατηρώντας πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών, παρά τη σχετική πτώση της από τις τελευταίες εκλογές του 2016. Σημαντική άνοδο κατέγραψε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας το οποίο κέρδισε περίπου το 20% των ψήφων, ενώ συνολικά πέντε κόμματα κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% κερδίζοντας την εκπροσώπηση στη νέα Βουλή. Παράλληλα, έπειτα από μήνες καταπίεσης και καταστολής αλλά και την απόκλιση του Αλεξέι Ναβάλνι και της παράταξής του από την εκλογική διαδικασία, η αντιπολίτευση διατύπωσε κατηγορίες για νοθεία κατά τη διάρκεια τόσο της ψηφοφορίας όσο και της καταμέτρησης. Δεκάδες βίντεο που παρουσιάζουν έλλειψη ασφάλειας στα εκλογικά τμήματα έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μια καταγραφή από κάμερα ασφαλείας να απεικονίζει ένα χέρι που ξεπροβάλλει πίσω από μια ρωσική σημαία και προσθέτει φακέλους στην κάλπη. 

Η εκλογική επιτροπή παραδέχθηκε κάποιες παρατυπίες και δήλωσε πως όλα τα περιστατικά θα διερευνηθούν, ωστόσο ανέφερε πως ήταν λίγα και σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο χαιρέτισε τα αποτελέσματα, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να αποκαλεί τη διαδικασία «ανταγωνιστική και ειλικρινή», αναφερόμενος στη βελτίωση των ποσοστών από τους κομμουνιστές και διάφορες νέες παρατάξεις.

Ο Αντρέι Τούρτσακ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενιαία Ρωσία, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα. Με τη νέα σύνθεση της Δούμα, επομένως, το κυβερνών κόμμα διατηρεί την ενισχυμένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να τροποποιεί το Σύνταγμα, δίχως να βασίζεται στη στήριξη άλλων σχηματισμών.

Πολύνεκρη επίθεση

Συγκλονισμένη παραμένει η χώρα μετά την επίθεση ένοπλου 18χρονου φοιτητή σε πανεπιστήμιο της πόλης Περμ, το πρωί της Δευτέρας, η οποία οδήγησε σε τουλάχιστον έξι θανάτους και δεκάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Ο δράστης που άνοιξε πυρ εντός του Πανεπιστημίου Περμ Στέιτ είναι ζωντανός και συνελήφθη αφού πρώτα ταμπουρώθηκε εντός του αμφιθεάτρου, ενώ πλέον νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν τους έντρομους φοιτητές να εγκαταλείπουν το κτίριο πηδώντας από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου για να σωθούν. 

«Το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό, έχουν περάσει χρόνια και συνειδητοποίησα ότι έφτασε η ώρα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν», φαίνεται να έγραψε ο δράστης σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αποδίδεται σε εκείνον και έχει πλέον σβηστεί. Παρότι η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή δεν έχει ακόμα κάνει αναφορά στο κίνητρο του 18χρονου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως οι ενέργειές του δεν συνδέονται με την πολιτική ή τη θρησκεία, αλλά προήλθαν από μίσος.

Η επίθεση αυτή είναι μόλις το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας, καθώς τον περασμένο Μάιο, ένοπλος έφηβος άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο της πόλης Καζάν σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή