Καναδάς: Νίκη με πικρή γεύση για τον Τριντό

Καναδάς: Νίκη με πικρή γεύση για τον Τριντό

Απέτυχε η προσπάθειά του να εξαργυρώσει πολιτικά τη διαχείριση της πανδημίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό άλλες συνθήκες, μια τρίτη κατά σειράν εκλογική νίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό επίτευγμα για τον Τζάστιν Τριντό. Το πρόβλημα είναι ότι ο 49χρονος Καναδός πολιτικός είχε βάλει μόνος του πολύ ψηλά τον πήχυ, αλλά πέρασε από κάτω. Προκήρυξε εκλογές δύο χρόνια προτού λήξει η θητεία του, παρότι η κυβέρνηση μειοψηφίας –της οποίας ηγείτο– δεν αντιμετώπιζε κάποιον κίνδυνο να ανατραπεί. Ευελπιστούσε ότι το εκλογικό σώμα θα του χάριζε, αυτήν τη φορά, απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιβραβεύοντας την πολιτική του για την αντιμετώπιση της COVID-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων. Τελικά, έμεινε πολύ μακριά από τον στόχο του, ενισχύοντας τη θέση όσων από καιρό υποστηρίζουν ότι το άστρο του έχει αρχίσει να θαμπώνει.

Με τα μέχρι χθες το βράδυ καταγεγραμμένα αποτελέσματα, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τριντό εξασφάλιζε 158 έδρες, μόλις τρεις περισσότερες από όσες είχε προτού διαλυθεί η Βουλή και πολύ μακριά από τις 170 που δίνουν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Μάλιστα, οι Φιλελεύθεροι ήρθαν δεύτεροι στη λαϊκή ψήφο, με ποσοστό 33,1% έναντι 34,3% των Συντηρητικών, οι οποίοι έλαβαν μόνο 119 έδρες, καθώς το εκλογικό σύστημα ευνοεί τα αστικά κέντρα, όπου υπερέχει το κόμμα του Τριντό, έναντι της πιο συντηρητικής υπαίθρου. Η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων θα γίνει με την καταμέτρηση περίπου 800.000 επιστολικών ψήφων, η οποία μπορεί να επηρεάσει μικρό αριθμό εδρών.

Καναδάς: Νίκη με πικρή γεύση για τον Τριντό-1

Πρωτότοκος γιος του δημοφιλούς πρωθυπουργού Πιερ Τριντό, ο σημερινός ηγέτης των Φιλελευθέρων ήρθε στην εξουσία το 2015 με μιαν αύρα δυναμισμού και ανανέωσης, ενώ διαμόρφωσε φιλική σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα – μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τον υποστήριξε ανοιχτά στην πρόσφατη προεκλογική του εκστρατεία. Πολλές από τις υποσχέσεις του έμειναν στο ράφι, ωστόσο πιστώθηκε την πολιτική ανοιχτών θυρών στους μετανάστες την ώρα που οι ΗΠΑ ύψωναν φράκτες, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη νομιμοποίηση της κάνναβης και, κυρίως, την αποφασιστική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Καναδάς έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση Τριντό δαπάνησε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την οικονομία που στέναζε λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών, ο 46χρονος Εριν Ο’ Τουλ, ο οποίος δρομολόγησε το κόμμα προς το Κέντρο, αποδείχθηκε δεινότερος αντίπαλος από ό,τι ενδεχομένως περίμενε ο Τριντό. Στο θέμα του εμβολιασμού, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε αμφιλεγόμενη στάση, λέγοντας ότι είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής κάθε πολίτη. Το τελευταίο δεκαήμερο του εκλογικού αγώνα, οι Συντηρητικοί χρεώθηκαν την έκρηξη της πανδημίας στην Αλμπέρτα, όπου ελέγχουν τις τοπικές αρχές, η αποτυχία των οποίων ενίσχυσε τη θέση του Τριντό για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή