Αφγανιστάν: Ανδρικό σπορ η κυβέρνηση για τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ανδρικό σπορ η κυβέρνηση για τους Ταλιμπάν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς γυναικεία παρουσία, παρά τις επανειλημμένες νύξεις των Ταλιμπάν περί του αντιθέτου, παραμένει η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ύστερα και από την τελευταία της διεύρυνση. Χθες παρουσιάστηκαν τα νέα μέλη της, τα οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ζαμπιουλά Μουτζαχίντ, ανήκουν σε εθνικές μειονότητες της χώρας, όπως είναι οι Χαζάρα από το κεντρικό Αφγανιστάν. Oπως μάλιστα εξήγησε, τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επελέγησαν για την τεχνογνωσία τους. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Μουτζαχίντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο απώτερο μέλλον να αναλάβει κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο και κάποια γυναίκα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το παραμικρό στοιχείο σχετικά με το πότε θα συμβεί αυτό. Επίσης αποκάλυψε ότι οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν τη μελλοντική επιστροφή των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας στα σχολεία και των γυναικών στους εργασιακούς  χώρους, χωρίς και πάλι να δώσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια υποβάθμισε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, υποστηρίζοντας ότι η ξένη οικονομική βοήθεια προς την προηγούμενη, «διεφθαρμένη» κυβέρνηση κατασπαταλήθηκε σε χρηματοδοτήσεις του πολέμου των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, σημείωσε την απουσία γυναικών από τα αφγανικά υπουργικά έδρανα τονίζοντας ότι αν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν επιζητεί διεθνή αναγνώριση και αρωγή για την ανοικοδόμηση της χώρας, «οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και ανταπόκριση στη διεθνή κοινή γνώμη και στους κανόνες» και υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν βιάζεται» να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Επίσης δήλωσε ότι περιμένει πως «οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους και θα επιτρέψουν στα κορίτσια και στις γυναίκες να φοιτήσουν σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια». 

Τέλος, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη να αποδεσμεύσουν τους πόρους της προηγούμενης κυβέρνησης της Καμπούλ, καθώς πρόκειται για «αφγανικά χρήματα τα οποία πρέπει να δαπανηθούν για τον αφγανικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή