ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αυξάνει τον στρατό της στη Συρία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν καταδίκασε την παρουσία ξένων δυνάμεων

Η Τουρκία αυξάνει τον στρατό της στη Συρία

Ενισχύει τα στρατεύματά της στη βορειοδυτική Συρία η Τουρκία, εν αναμονή μιας κρίσιμης συνάντησης με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν την επόμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητά της να παρεμποδίσει μια επίθεση της Δαμασκού στο Ιντλίμπ, ένα από τα τελευταία μέτωπα του συριακού πολέμου. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί ότι μια προσπάθεια των συριακών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να μετακινηθούν στην περιοχή –όπου βρίσκονται οχυρωμένοι οι αντάρτες στο Ιντλίμπ– θα οδηγούσε σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα τουρκικά σύνορα, μια εξέλιξη που θέλει διακαώς να αποφύγει.

Οι γραμμές του μετώπου γύρω από το Ιντλίμπ έχουν παραμείνει ως επί το πλείστον αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Ερντογάν και ο Πούτιν κατέληξαν σε συμφωνία ανακωχής που τερμάτιζε τις εχθροπραξίες μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων. Ωστόσο, επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου, και ενισχύθηκαν από πυροβολικό και όλμους από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 54 αμάχων και 148 σοβαρούς τραυματισμούς. Πρόσφατα, τρεις Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στο Ιντλίμπ, γεγονός που οδήγησε σε επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην περιοχή.

Κλιμάκωση στο Ιντλίμπ

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το ζήτημα της κλιμάκωσης εντάσεων στο Ιντλίμπ όταν συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, στις 29 Σεπτεμβρίου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν καταδίκασε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Συρία κατά τη διάρκεια ανεπίσημων συνομιλιών στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ.