Πώς έφτασαν χιλιάδες Αϊτινοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (εικόνες)

Πώς έφτασαν χιλιάδες Αϊτινοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (εικόνες)

Η διαστρέβλωση των εξαγγελιών Μπάιντεν και οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν στο δράμα τους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχυση για τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και οι οδηγίες που κυκλοφορούσαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν στο φαινόμενο συγκέντρωσης χιλιάδων Αϊτινών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, κοντά στην πόλη Ντελ Ρίο, με εικόνες απίστευτες από τους απελπισμένους μετανάστες.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις κάποιων από τους 14.000 και πλέον Αϊτινούς που έσπευσαν να περάσουν τα αμερικανομεξικανικά σύνορα, πολλοί άνθρωποι από την ταλαιπωρημένη χώρα της Καραϊβικής έλαβαν εκκλήσεις και οδηγίες από γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς τους για το πώς θα φτάσουν εκεί και θα περάσουν τα σύνορα.

Πώς έφτασαν χιλιάδες Αϊτινοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (εικόνες)-1

«Ο αδελφός μου μού έστειλε χρήματα και αναλυτικές οδηγίες για πώς θα φτάσω και πώς θα αποφύγω τους Μεξικανούς που διώκουν τους μετανάστες. Μου είπε ότι θα χρειαστώ 20.000 πέσος για τα λεωφορεία», είπε στο Associated Press ο 38χρονος Ζαν, που στις αρχές Σεπτεμβρίου έφτασε με τη σύζυγό του και δύο από τα παιδιά τους στο Ντελ Ρίο, στην περιώνυμη Διεθνή Γέφυρα στα σύνορα.

Πώς έφτασαν χιλιάδες Αϊτινοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (εικόνες)-2

«Μου έγραψε λοιπόν στο WhatsΑpp, “θα πάρεις αυτό το λεωφορείο μέχρι εκεί, μετά θα κατεβείς και θα πάρεις άλλο λεωφορείο”, όλα μου τα είπε», πρόσθεσε ο Ζαν.

Εκείνο που δεν ήξερε όμως ήταν ότι τις ίδιες πληροφορίες είχαν λάβει και αμέτρητοι άλλοι συμπατριώτες του, που τώρα παλεύουν να επιβιώσουν, συχνά μαζί με τα ανήλικά παιδιά τους, στη σκιά της γέφυρας αυτής.

Πώς έφτασαν χιλιάδες Αϊτινοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (εικόνες)-3

Στο ανθρωπιστικό αυτό δράμα φαίνεται να συνέβαλε και η διαστρέβλωση των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον σχετικά με την επέκταση της προστασίας των περισσότερων των 100.000 Αϊτινών που διαμένουν στις ΗΠΑ.

Πώς έφτασαν χιλιάδες Αϊτινοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (εικόνες)-4

Κυρίως όμως αναδεικνύει τη δύναμη μέσων όπως το Facebook, το YouTube και το WhatsApp, τα οποία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρησιμοποιούν για να μοιραστούν πληροφορίες που εύκολα διαστρεβλώνονται καθώς σκορπίζονται σε μεταναστευτικές κοινότητες και κατά κάποιον τρόπο καθοδηγούν τις ροές των μεταναστών.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή