Στο συρτάρι η αστυνομική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Στο συρτάρι η αστυνομική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αϊτή λόγω της βίας εναντίον Αϊτινών προσφύγων στα σύνορα με το Μεξικό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αυστηρή κριτική άσκησε χθες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την κατάρρευση των δικομματικών συνομιλιών στη Γερουσία με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει την αστυνόμευση στις ΗΠΑ. Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται από παρατηρητές αποτυχία του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανίσχυρος απέναντι στις παρελκυστικές τακτικές των Ρεπουμπλικανών νομοθετών. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τον Μάρτιο το νομοσχέδιο, που εκπονήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού πολίτη Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ ανέλαβε το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στη Γερουσία για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η δικομματική επιτροπή της Γερουσίας απέτυχε να συμφωνήσει στο κρίσιμο ζήτημα της ασυλίας αστυνομικών από αγωγές πολιτών στην αστική Δικαιοσύνη. Το νομοθέτημα επρόκειτο επίσης να καταστήσει παράνομη την ακινητοποίηση υπόπτων με λαβές στον λαιμό, θέτοντας εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων προς τους πολίτες. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που του δίνει το σύνταγμα για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση των αστυνομικών πρακτικών, ακόμη και μέσω προεδρικού διατάγματος, εάν χρειασθεί.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στον απόηχο της βίαιης επιχείρησης σύλληψης και απέλασης Αϊτινών προσφύγων από το νότιο Τέξας, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αϊτή, πρέσβης Ντάνιελ Φουτ. «Δεν επιθυμώ να σχετίζομαι με την απάνθρωπη και αντιπαραγωγική απόφαση απέλασης χιλιάδων Αϊτινών προσφύγων και παράτυπων μεταναστών σε μια χώρα όπου οι Αμερικανοί διπλωμάτες ζουν σε φρουρούμενα συγκροτήματα κατοικιών από τον φόβο των συμμοριών. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση από την Αϊτή θα συνεχισθεί όσο ανεχόμαστε και ενισχύουμε την απαράδεκτη ανέχεια της χώρας», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Φουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή