Κοινό μέτωπο Όρμπαν – Πενς για το δημογραφικό

Κοινό μέτωπο Όρμπαν – Πενς για το δημογραφικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα πως η συντηρητική πλειοψηφία στο αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο θα περιορίσει σύντομα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εξέφρασε, χθες, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνόδου της παγκόσμιας σκληροπυρηνικής Δεξιάς, αφιερωμένης στο δημογραφικό ζήτημα, στις οικογενειακές και χριστιανικές αξίες και στο μεταναστευτικό.

Η «Δημογραφική Σύνοδος της Βουδαπέστης» –ένα διήμερο φόρουμ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 από την κυβέρνηση του Ορμπαν– άρχισε χθες στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και προσείλκυσε κυρίως συντηρητικούς ηγέτες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη μείωση των γεννήσεων στον δυτικό κόσμο.

«Βλέπουμε μια κρίση που πλήττει την καρδιά του ίδιου μας του πολιτισμού. Πρόκειται για τη διάβρωση της πυρηνικής οικογένειας, αποτέλεσμα της μείωσης των ποσοστών γάμων, της αύξησης των διαζυγίων και των εκτεταμένων αμβλώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πενς προκαλώντας τις θερμές επιδοκιμασίες του συντηρητικού κοινού, προτού επαινέσει την ουγγρική κυβέρνηση για τη μείωση των ποσοστών των αμβλώσεων. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε στο κοινό πως η διοίκηση –στην οποία υπηρέτησε– διόρισε 300 συντηρητικούς δικαστές στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων και τριών νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκδηλώνοντας την αισιοδοξία του για την επικράτηση της συντηρητικής ατζέντας στη χώρα.

Οι δηλώσεις του Πενς έγιναν σε κρίσιμη χρονική στιγμή για το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, καθώς πολιτειακές νομοθετικές εξουσίες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών θεσπίζουν ολοένα και πιο περιοριστικούς νόμους. Πρόσφατα, μάλιστα, η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ ένας νόμος του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης.

Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, εξέφρασε τη λύπη του για τις εκλογικές ήττες που αντιμετώπισαν πρόσφατα συντηρητικοί ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Απευθυνόμενος στον Πενς από το βήμα της Συνόδου, ο Ούγγρος ηγέτης δήλωσε: «Αντιπρόεδρε, σας ευχόμαστε μια επιστροφή το συντομότερο δυνατόν», κάνοντας μια εμφανή αναφορά στις φήμες που τον θέλουν να διεκδικεί την προεδρία στις αμερικανικές εκλογές του 2024. 

Εν συνεχεία, ο Ορμπαν περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνησή του επηρέασε τις δημογραφικές τάσεις της χώρας την τελευταία δεκαετία, περιορίζοντας τη μετανάστευση και χρησιμοποιώντας φορολογικές ελαφρύνσεις για να διασφαλίσει ότι η απόκτηση παιδιών είναι οικονομικά επωφελής για τις οικογένειες.

Μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν στο φόρουμ ήταν και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε, με τη σειρά του, την αγωνία του για την πτωτική τάση του πληθυσμού της Ευρώπης συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο. «Μέσα σε 30 χρόνια μόνο μία αφρικανική χώρα –η Νιγηρία– θα έχει περισσότερους κατοίκους από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, περισσότερους κατοίκους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντηρητικός ηγέτης.

Στη διήμερη εκδήλωση αυτής της εβδομάδας βρέθηκαν και άλλοι ηγέτες της παγκόσμιας εναλλακτικής και σκληροπυρηνικής Δεξιάς – μεταξύ τους οι αρχηγοί κρατών της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας, καθώς και ο ακροδεξιός κειμενογράφος Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. «Διαπιστώνω ότι ο Βίκτορ Ορμπαν έχει κατανοήσει πλήρως την εξέλιξη του κόσμου και υπερασπίζεται την ταυτότητα της χώρας του και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης», δήλωσε πρόσφατα ο Ζεμούρ στο κανάλι CNews, εναρμονιζόμενος με την ατζέντα του εθνικιστή Ούγγρου πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή