ΗΠΑ: 21 εκατ. Αμερικανοί θέλουν επάνοδο Τραμπ στον Λευκό Οίκο διά της βίας

ΗΠΑ: 21 εκατ. Αμερικανοί θέλουν επάνοδο Τραμπ στον Λευκό Οίκο διά της βίας

Ένας στους πέντε ψηφοφόρους εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως νόμιμο πρόεδρο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς, ή 47 εκατομμύρια ενήλικοι, αμφισβητούν τη νομιμότητα της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ 21 εκατ. Αμερικανοί τάσσονται υπέρ άμεσης επανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία διά της βίας, σύμφωνα με εντυπωσιακά ευρήματα έρευνας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευση ομάδας ερεύνης για την Ασφάλεια και τις Απειλές, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, το 19% των ερωτηθέντων που αντιστοιχεί σε περίπου 47 εκατ. ψηφοφόρους, συμφωνεί ότι «η εκλογή του 2020 εκλάπη από τον Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τζο Μπάιντεν είναι παράνομος πρόεδρος».

Από αυτούς, τα 21 εκατομμύρια, ή σχεδόν το 8% των ψηφοφόρων, συμφωνούν με τη φράση ότι «δικαιολογείται η χρήση βίας για την αποκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία».

Ερευνώντας περαιτέρω όσους επιθυμούν διά της βίας επιστροφή του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι ένας στους τρεις, δηλαδή περί τα 7 εκατ. ενήλικες, ήδη έχουν όπλο στην κατοχή τους, ενώ 3 εκατ. έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και έχουν διδαχθεί πώς να σκοτώνουν.

Επιπλέον, μεταξύ των 21 εκατ. Αμερικανών που θέλουν τον κ. Τραμπ να επιστρέψει έστω και με χρήση βίας τα 6 εκατ. υποστηρίζουν ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ 1 εκατ. δηλώνουν ότι είναι οι ίδιοι μέλη ή γνωρίζουν προσωπικά τουλάχιστον ένα μέλος ακραίας οργάνωσης όπως οι Oath Keppers και οι Proud Boys, στους οποίους έκλεισε το μάτι επί προεδρίας του ο κ. Τραμπ.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με εξτρεμιστικές απόψεις διαπράττουν κάτι βίαιο, αλλά ή έρευνα κατέγραψε τον μεγάλο αριθμό των Αμερικανών που έχουν απόψεις οι οποίες δυνητικά θα τους στρέψουν υπέρ μιας βίαιης αντίστασης ή ανταρσίας.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς με σιγουριά πότε ή εάν κάποιοι από αυτούς τους δυνάμει στασιαστές θα αναλάβουν δράση. Στις 6 Ιανουαρίου, στην εισβολή των οπαδών του τέως προέδρου στο Καπιτώλιο, χρειάστηκαν σαφείς κατευθύνσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους πολιτικούς ταγούς για να μετατραπούν τα επικίνδυνα αυτά συναισθήματα σε βίαιη πραγματικότητα. Ωστόσο το κίνημα αυτό είναι από μόνο του μεγάλο και πιο σύνθετο από ό,τι πολύς κόσμος θα ήθελε να πιστεύει.

Πηγή: The Conversation

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή