Αντικαρκινική αγωγή με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Αντικαρκινική αγωγή με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η χορήγηση του φαρμακευτικού συνδυασμού σε ποντίκια κατέγραψε ικανοποιητικά αποτελέσματα, επιμηκύνοντας το προσδό-κιμο ζωής κατά 14%

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο φαρμακευτικό συνδυασμό για παιδιά που πάσχουν από μια ανίατη –μέχρι σήμερα– μορφή καρκίνου του εγκεφάλου ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το επίτευγμα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer Discovery, αναμένεται να εισαγάγει μια συναρπαστική νέα εποχή στη φαρμακολογία, κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται για την εφεύρεση και παρασκευή καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών.

Ειδικοί του τομέα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ογκολόγοι του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και του νοσοκομείου «Ρόγιαλ Μάρσντεν», χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, διαπίστωσαν ότι το φαρμακευτικό σκεύασμα εβερόλιμους, ένα ανοσοκατασταλτικό –όταν χορηγηθεί συνδυαστικά με την αντικαρκινική ουσία βανδετανίμπη–, έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη θεραπεία του διάχυτου γλοιώματος του εγκεφαλικού στελέχους, μιας σπάνιας και επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου που εμφανίζεται στα παιδιά. Επί του παρόντος, η χειρουργική εκτομή τέτοιων κακοήθων νεοπλασμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή οι όγκοι είναι διασπαρμένοι στον εγκέφαλο και δεν διαθέτουν σαφή όρια. Οι επιστήμονες, αναλύοντας τα υπάρχοντα δεδομένα για τη δράση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εβερόλιμους μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της βανδετανίμπης να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Η χορήγηση του φαρμακευτικού συνδυασμού σε ποντίκια κατέγραψε ικανοποιητικά αποτελέσματα, επιμηκύνοντας το προσδόκιμο της ζωής τους κατά 14% συγκριτικά με εκείνα που έλαβαν τη συμβατική αγωγή. Πλέον, ο καινοτόμος συνδυασμός δοκιμάζεται σε παιδιά. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν και ευρύτερες έρευνες. 

Ο καθηγητής Κρίστιαν Κέλι, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, υπογράμμισε ότι «η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιφέρει επανάσταση στη φαρμακολογία», τονίζοντας ότι –αυτή τη φορά– τα ηλεκτρονικά συστήματα υπέδειξαν έναν φαρμακευτικό συνδυασμό που αποδείχθηκε επιτυχής στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τέλος, ο Κρις Τζόουνς, καθηγητής Βιολογίας των Παιδιατρικών Νεοπλασμάτων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, σημείωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει εμπράκτως πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εξεύρεση θεραπειών για τέτοιου είδους καρκίνους.

Η αρχική ιδέα για τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας στη φαρμακολογία ανήκει στην εταιρεία BenevolentAΙ, που δημιούργησε μια πλατφόρμα αναζήτησης φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη.  

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή