ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Τζόνσον: Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την «κρίση των υποβρυχίων»

Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες διαταράχθηκαν μετά την ανακοίνωση της AUKUS

Μακρόν – Τζόνσον: Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την «κρίση των υποβρυχίων»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διαταραχθεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου ο Μπ. Τζόνσον κάλεσε τη Γαλλία να «συνέλθει» και «να κάνει τη χάρη» (σταματώντας, προφανώς, την κριτικής της) έναντι της τριμερούς συμμαχίας AUKUS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μακρόν απάντησε στον Τζόνσον ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί η συνομιλία Μακρόν – Μπάιντεν, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως μια διαβούλευση των ΗΠΑ με τη Γαλλία πριν από την ανακοίνωση του συμφώνου με την Αυστραλία, θα μπορούσε να αποτρέψει τη διπλωματική διαμάχη που ακολούθησε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Με πληροφορίες από Reuters