Ξανά στους δρόμους 1.400 πόλεων οι Fridays for Future

Ξανά στους δρόμους 1.400 πόλεων οι Fridays for Future

Το 58% των παιδιών και των νέων θεωρεί ότι έχει «προδοθεί» από τις κυβερνήσεις στο θέμα της κλιματικής κρίσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από το Αμβούργο έως την Ντάκα του Μπανγκλαντές και από την Καμπάλα της Ουγκάντα έως το Νέο Δελχί, το Μιλάνο και την Αθήνα, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι κατέβηκαν ξανά χθες στους δρόμους 1.400 πόλεων διεκδικώντας μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, σήμερα 18 ετών, που άρχισε να διαμαρτύρεται για το κλίμα σε ηλικία 15 ετών, βρέθηκε στη συγκέντρωση του Βερολίνου.

Ο μεγάλος κενός χώρος μπροστά από την Μπούντεσταγκ γέμισε με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είναι πολύ νέοι για να ψηφίσουν στις αυριανές βουλευτικές εκλογές. Ψήφισαν όμως με την παρουσία τους και με συνθήματα όπως το «Wir sind hier, wir sind laut, weil ihr uns die Zukunft klaut!» (είμαστε εδώ, κάνουμε θόρυβο γιατί μας κλέβετε το μέλλον). Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατές, αλλά θα γίνουν πολύ οξύτερες τις επόμενες δεκαετίες, προτού προλάβουν τα παιδιά που διαδηλώνουν να βρεθούν στην εξουσία. Αυτό είναι το νόημα των κινητοποιήσεων, μέσα από τις οποίες η γενιά που θα πληγεί προσπαθεί να παρακινήσει σε δράση τη γενιά που βρίσκεται τώρα στα πράγματα. 

Χαιρετισμοί από Λάσετ

«Για το CDU είναι σαφές και όχι μόνο από σήμερα. Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα και γρηγορότερα για την προστασία του κλίματος», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις. «Ο στόχος είναι να φθάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το ταχύτερο δυνατό, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με παγκόσμια δράση». Ο Λάσετ έκλεισε τη σύντομη δήλωσή του στέλνοντας «εγκάρδιους χαιρετισμούς» σε όσους βρίσκονται στους δρόμους. 

Δεν είναι βέβαιο ότι οι διαδηλωτές θα του ανταποδώσουν τους χαιρετισμούς, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ηλικίες 18-24 στρέφουν μαζικά την πλάτη στους Χριστιανοδημοκράτες, επιλέγοντας τους Πράσινους. Απευθυνόμενη στους διαδηλωτές, η Τούνμπεργκ είπε ότι κανένα κόμμα δεν έχει πρόγραμμα που να συνάδει με το μέγεθος της πρόκλησης. «Ναι, πρέπει να ψηφίσουμε, αλλά θυμηθείτε, πρέπει να συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους γιατί κανένα κόμμα δεν κάνει ούτε καν αυτά που είναι απαραίτητα».

Οι διαδηλώσεις του κινήματος Fridays for Future είχαν διακοπεί λόγω κορωνοϊού, αν και η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές συνέχιζαν τις ολιγομελείς συμβολικές διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία, το 58% των παιδιών και των νέων θεωρεί ότι έχει «προδοθεί» από τις κυβερνήσεις στο θέμα της κλιματικής κρίσης, ενώ το 64% δηλώνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν κάνουν αρκετά για να αποφύγουν την κλιματική καταστροφή. 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο γ.γ. του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι ο κόσμος απέχει «έτη φωτός» από την υλοποίηση των στόχων για το κλίμα. Συγκεκριμένα, ενώ οι ρύποι χρειάζεται να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, οι σημερινές τάσεις δείχνουν αύξηση 16%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή