Συνελήφθη στη Σαρδηνία ο Πουτζντεμόν

Συνελήφθη στη Σαρδηνία ο Πουτζντεμόν

Ιταλικό εφετείο θα εξετάσει την έκδοση του Kαταλανού ηγέτη στην Ισπανία.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Σαρδηνία ο αυτονομιστής ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος από το 2017 ζει εξόριστος στο Βέλγιο, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία. Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη από την ιταλική συνοριακή αστυνομία ύστερα από την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο και βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του επιτελείου του, Χοσέπ Λουίς Αλάι, ο οποίος συμπλήρωσε πως το εφετείο της επαρχίας Σάσαρι θα καθορίσει το αν θα απελαθεί στην Ισπανία ή θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Γκονζάλο Μπόγε, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο twitter πως ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών συνελήφθη λόγω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του 2019, που έκτοτε έχει ανασταλεί. Σημειώνεται πως τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει από τον Καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019. Τον Ιούλιο, ο Πουτζντεμόν και δύο συνεργάτες του έχασαν επίσης την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με στόχο να αποκαταστήσουν την ασυλία, με τους δικαστές να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να μην αντιμετωπίσουν δίκη στην Ισπανία.

Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Καταλανό πολιτικό για ανταρσία –καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια– καθώς επίσης και για κατάχρηση κρατικών πόρων. Εννέα ακόμη ηγέτες της Καταλωνίας είχαν λάβει ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα αυτονομίας του 2017. Πρόσφατα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απένειμε χάρη στους ηγέτες υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, ως κίνηση καλής θελήσεως με στόχο την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας.

Ο Πουτζντεμόν ταξίδεψε στο ιταλικό νησί για να επισκεφθεί το Αλγκέρο, μια πρώην καταλανική αποικία, όπου σχεδίαζε να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση πολιτισμού Adifolk και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με το αυτόνομο κίνημα της Σαρδηνίας και τον πρόεδρο της περιοχής, Κριστιάν Σολίνας. Επειτα από τη σύλληψή του, αυτονομιστές από το κόμμα της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή