ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Μέτρα προστασίας των διανομέων

Νέα Υόρκη: Μέτρα προστασίας των διανομέων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε την Παρασκευή νομοθετικά μέτρα που θα καθορίσουν την ελάχιστη αμοιβή και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τους διανομείς φαγητού που εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες όπως οι Grubhub, DoorDash και Uber Eats. Συγκεκριμένα, τα νομοθετικά μέτρα θα επιτρέπουν στους μεταφορείς να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες εστιατορίων, να περιορίζουν τη μέγιστη απόσταση διανομής, να ορίσουν ελάχιστες πληρωμές ανά διανομή και να διασφαλίσουν ότι θα λαμβάνουν τα φιλοδωρήματά τους. Επίσης, εμποδίζουν τις πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων και τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών να χρεώνουν τέλη στους διανομείς όταν πρόκειται να εισπράξουν την αμοιβή τους, αναγκάζουν τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν τις πολιτικές παροχών τους και τους απαγορεύεται να χρεώνουν τους διανομείς για τις σακούλες τροφίμων με μόνωση – οι οποίες μπορεί να κοστίζουν έως και 50 δολάρια.

Τα νομοσχέδια

Τα σχετικά νομοσχέδια συντάχθηκαν με πληροφορίες από τους «Ενωμένους Ντελιβεράδες» (LDU), ένα σωματείο κυρίως μεταναστών διανομέων, που ζητάει καλύτερες συνθήκες εργασίας από την αρχή της πανδημίας. «Η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι στη διανομή τροφίμων μπορεί να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα στο κρύο ή στη βροχή για πολλές πλατφόρμες υπηρεσιών τροφίμων και ακόμη δεν βγάζουν αρκετά χρήματα για να ταΐσουν τις οικογένειές τους», αναφέρει ο ιστότοπος του LDU.

Ενας διοργανωτής LDU είπε στο VICE ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς ο τυφώνας «Αϊντα» σάρωσε τη Νέα Υόρκη και 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι διανομείς που εργάζονται για τις πλατφόρμες υπηρεσιών τροφίμων εξακολουθούσαν να κάνουν διανομές μέσα στην πλημμύρα για να ολοκληρώσουν μια παραγγελία. Η εφαρμογή DoorDash ανέστειλε την υπηρεσία στο Μανχάταν και η Grubhub ανέστειλε την υπηρεσία σε ορισμένα σημεία της Νέας Υόρκης, όμως πολλοί διανομείς συνέχισαν να αναζητούν μπόνους και ευκαιρίες εργασίας όπου μπορούσαν, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι έβαζαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο λόγω της οικονομικής δυσκολίας και των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

Για περίπου 80.000 διανομείς στη Νέα Υόρκη, η προώθηση των νομοσχεδίων σηματοδοτεί μια θετική αλλαγή. Ωστόσο, τα προτεινόμενα μέτρα δεν καθιερώνουν σταθερό εργασιακό καθεστώς, ενώ παραμένει ασαφές πώς ή εάν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων θα θεωρηθούν υπεύθυνες για την καταβολή των ελάχιστων μισθών.

Τελευταίες ειδήσεις