Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ

Η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια, ενώ η πανδημία αποκλείει τις μεγάλες συγκεντρώσεις με τα τεράστια ποτήρια μπίρας ανά χείρας

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε μια κανονική προεκλογική περίοδο οι βασικοί διεκδικητές της καγκελαρίας θα φωτογραφίζονταν με ένα τεράστιο ποτήρι μπίρα στο χέρι, καθώς το Οktoberfest θα είχε ήδη ξεκινήσει στη βαυαρική πρωτεύουσα. Αυτή η διαδικασία ταύτισης με τον μέσο Γερμανό είναι πολύ πιο δύσκολη εν μέσω πανδημίας.

Οι συγκεντρώσεις είναι μικρές λόγω υγειονομικών μέτρων, οι υποψήφιοι συχνά φορούν μάσκα και αναγκάζονται να τη βγάλουν μόνο για να μιλήσουν στο κοινό από την εξέδρα, ενώ μερικές δεκάδες Querdenker, αμφισβητίες του κορωνοϊού και των εμβολίων, υπονομεύουν σταθερά τις προεκλογικές ομιλίες των μεγάλων κομμάτων με συνθήματα και φραστικές επιθέσεις. Εσχάτως στο στόχαστρό τους βρίσκεται και η επιστολική ψήφος, που προσφέρεται για θεωρίες συνωμοσίας και αιτιάσεις νοθείας α λα Τραμπ.

Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ-1
Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει ότι δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά μετά τις δημοσκοπήσεις άλλαξε γνώμη (φωτ. A.P. Photo / Matthias Schrader).

Επιστολικές ψήφοι

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ρίξει την ψήφο τους μέσω επιστολών και αυτό είναι που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της αυριανής αναμέτρησης. Αναξιόπιστες είναι επίσης οι δημοσκοπήσεις, καθώς το υποτιθέμενο προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών από το συντηρητικό στρατόπεδο κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους (2%), ενώ οι εταιρείες –όπως και στην Ελλάδα– χρησιμοποιούν σταθερά τηλέφωνα για τις έρευνές τους ή online ερωτηματολόγια.

Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ-2
Με χαμόγελα και αέρα νικητή ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Ολαφ Σολτς, στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση, στην Κολωνία (φωτ. Martin Meissner / Pool via REUTERS).

Χθες το βράδυ σε μια επίφαση ενότητας στην Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) εμφανίστηκε στο πλευρό του υποψήφιου διαδόχου της Αρμιν Λάσετ και του εσωκομματικού αντιπάλου, Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ η Αγκελα Μέρκελ. Οι παριστάμενοι ήταν αυστηρά 100 λόγω περιοριστικών μέτρων, η διαπίστευση εξαιρετικά αυστηρή, η παρουσία της Μέρκελ κυρίως συμβολική. Η καγκελάριος είχε προαναγγείλει αρχικά ότι δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά η ατμόσφαιρα ηττοπάθειας τις τελευταίες εβδομάδες την ανάγκασε να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος της για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Στο CSU κατηγορούν την υποψηφιότητα Λάσετ για την καταστροφική πορεία στις δημοσκοπήσεις που προσφέρει στον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς (SPD) και στο κόμμα του την πολύτιμη παράσταση νίκης, ζωτικής σημασίας όταν οι διαφορές είναι τόσο οριακές και οι αναποφάσιστοι αποφασίζουν να συμπαραταχθούν με τον διαφαινόμενο νικητή.

Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ-3
Ο υποψήφιος Αρμιν Λάσετ (κέντρο) χρεώνεται τη δημοσκοπική ήττα του CDU/CSU. Στη φωτ. με ομοϊδεάτες είχε παραστεί σε εκδήλωση στο Βερολίνο (φωτ. REUTERS / Annegret Hilse).

«Για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην είμαστε πρώτοι και αυτό δεν μας αρέσει», λένε ωμά στελέχη του CSU που εμφανίζονται πεπεισμένα ότι αυτό δεν θα συνέβαινε αν είχε επιλεγεί ως υποψήφιος των Συντηρητικών ο Ζέντερ. «Δεν φαίνεται να συμφωνείτε ιδιαίτερα» με τον Ζέντερ, επισήμανε χθες στον Λάσετ δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης. «Βρίσκετε;», ήταν η υποτονική απάντηση του υποψήφιου καγκελαρίου. H Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για μποϊκοτάζ του Λάσετ από τους Βαυαρούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ο υποψήφιος καγκελάριος συμπαρασύρει και τους Χριστιανοκοινωνιστές στην κατρακύλα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν το όριο του 5% ομοσπονδιακά και να περιοριστούν κάτω από 30% στην ίδια τη Βαυαρία, όπου κάποτε τα ποσοστά τους ήταν πάνω από 50%. Αυτό δεν θα τους εμποδίσει να μπουν στη Βουλή, γιατί το εκλογικό σύστημα επιτρέπει την εκπροσώπηση σε κόμματα με τουλάχιστον τρεις απευθείας εκλεγμένους βουλευτές (το CSU θα έχει πάνω από 40), αλλά θα αποτελέσει πρωτοφανές ράπισμα στο γόητρό τους.

Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ-4
Η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων έχασε το αρχικό προβάδισμα – επέλεξε το Ντίσελντορφ για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση.

Γκρίνια παντού

Εκτός από το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), όλα τα άλλα κόμματα είναι δυσαρεστημένα από τους κεντρικούς υποψηφίους τους. Το συντηρητικό στρατόπεδο εγκαλεί τον Λάσετ επειδή χειρίστηκε τραγικά τις πλημμύρες του καλοκαιριού και γέλασε σε άσχετη στιγμή, ένα αυτοκαταστροφικό λάθος που πιθανότατα του στοίχισε την καγκελαρία. Οι Πράσινοι επίσης θρηνούν για την καγκελαρία που χάθηκε μέσα από τα χέρια της Μπέρμποκ, εξαιτίας αδήλωτων πρόσθετων αμοιβών, ενός εξιδανικευμένου βιογραφικού της και πολλών ενδείξεων λογοκλοπής στο βιβλίο της. Η Linke (Αριστερά) χαροπαλεύει με το όριο του 5% και δεν έχει σαφή απάντηση αν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της για να συμμετάσχει στην εξουσία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ της σκληροπυρηνικής πτέρυγας, που τοποθετείται εκτός συνταγματικού τόξου, και πιο μετριοπαθών στελεχών της. Τέλος, ακόμη και ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, υφίσταται εσωκομματικές πιέσεις να διαπραγματευθεί και να συμπράξει με ένα από τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους (συνασπισμός «Φανάρι) είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους («Τζαμάικα»), γιατί σε αντίθετη περίπτωση η σταδιοδρομία του στην ηγεσία του κόμματος έχει τελειώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή