Η «Κ» στη Γερμανία: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολινο

Η «Κ» στη Γερμανία: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολινο

Από χθες που βρέθηκε στο Βερολίνο η Γκρετα Τούνμπεργκ, οι Γερμανοί πολιτικοί επιδόθηκαν σε ένα ξεδιάντροπο φλερτ με το κίνημα Fridays for future

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Από χθες που βρέθηκε στο Βερολίνο η Γκρετα Τούνμπεργκ κι η πόλη γέμισε νέα παιδιά με χρωματιστά μαλλιά, λουλούδια στα χέρια και μαχητικά πλακάτ, οι Γερμανοί πολιτικοί επιδόθηκαν σε ένα ξεδιάντροπο φλερτ με το κίνημα Fridays for future: από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι είναι πολύτιμη η συνδρομή του στην αφύπνιση των νέων μέχρι τον βετεράνο ηγέτη της Αριστεράς Γκρεγκορ Γκιζι (Die Linke) ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είναι 73 ετών άρα δεν τον πολυαφορά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής αλλά ότι η ανθρωπότητα οφείλει να στηρίξει τα αιτήματα των νέων για τις μελλοντικές γενιές.

«Η πολιτική είναι σαν το Χόλιγουντ αλλά με άσχημους άνδρες» είναι ένα από τα εξυπνακίστικα τσιτάτα που κοσμούν τους μαγνήτες ψυγείων. Ακριβώς αυτό το στίγμα θέλουν να αποφύγουν τα γερμανικά κόμματα που επιχειρούν να αγκαλιάσουν έστω την ύστατη στιγμή τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι η αυριανή αναμέτρηση διεξάγεται ερήμην τους. Οι μπέιμπι μπούμερς είναι εκείνοι που θα καθορίσουν με την εκλογική τους συμπεριφορά το αποτέλεσμα.

Το Βερολίνο όμως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο νέους που συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα για το Fridays for Future, τον μαραθώνιο ή απλώς την ατμόσφαιρα κλαμπ που επικρατεί παντού. Δεκάδες ποδηλάτες με δυνατή μουσική πραγματοποιούν τα βράδια οργανωμένη εξόρμηση με τίτλο «Arm aber sexy (φτωχό αλλά σέξι)» στους δρόμους του Βερολίνου. Ίσως αυτός ο τίτλος περιγράφει καλύτερα όχι τόσο την πόλη όσο τους σημερινούς μιλένιαλς στη Γερμανία. Χαμηλοί μισθοί, ακριβή στέγη, κλιματική αλλαγή είναι οι τρεις παράγοντες που υπονομεύουν το μέλλον τους.

Την ίδια στιγμή στην κεντρική πολιτική σκηνή κλιμακώνεται η κινδυνολογία για το ενδεχόμενο μιας σύμπραξης των σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τους Πράσινους και το κόμμα των πρώην κομμουνιστών, Linke, το σενάριο «Δυο κόκκινοι κι οι Πράσινοι» (R2G) υπό τον υποψήφιο του SPD, Ολαφ Σολτς. «Καλά με ποιους θέλει να κάνει κυβέρνηση ο Σολτς; Με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP); Με το FDP;!», φώναζε χθες στην κεντρική συγκέντρωση του αριστερού κόμματος η επικεφαλής υποψήφια, Ζανιν Βισλερ και το λιγοστό και ηλικιωμένο κοινό την αποθέωνε, χωρίς να περιμένει καν την εξήγηση για το οξύμωρο της υπόθεσης.

Η λέξη ΝΑΤΟ, η αναγνώριση του οποίου έχει τεθεί ως όρος για την ένταξη του Linke σε έναν κεντροαριστερό συνασπισμό, δεν αναφέρθηκε παρά ακροθιγώς, σε σχέση με το Αφγανιστάν. Η Πράσινη υποψήφια καγκελάριος, Αναλενα Μπερμποκ, που προβάλλει ως πιθανή υπουργός Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση, τόλμησε πριν λίγες μέρες να αμφισβητήσει το νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ ως ποσοστού των αμυντικών δαπανών και δέχθηκε αμέσως σφοδρή κριτική από όλους. Όσο κι αν το αριστερό κόμμα βλέπει λοιπόν τις αυριανές εκλογές σαν ευκαιρία να μπει στην κυβέρνηση, ο Σολτς είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει την προοπτική.

Η πλειοψηφία των τριών κομμάτων (R2G) θα είναι ισχνή, θα δώσει την δυνατότητα στο συντηρητικό στρατόπεδο να ανασυνταχθεί στην αντιπολίτευση, ενώ είναι πολύ πιθανό η προγραμματική συμφωνία να απορριφθεί από την σκληροπυρηνική βάση του Die Linke. Παράλληλα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην οικονομία μια τέτοια σύμπραξη και πολλοί Γερμανοί αποσύρουν τις καταθέσεις τους και τις μεταφέρουν στην Ελβετία για να γλιτώσουν πιθανή αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν πάντως αυτή η καμπάνια να αποφέρει καρπούς. Η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και παρά το επίμονο προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών, η «κόκκινη απειλή» θα μπορούσε να πείσει κάποιους απογοητευμένους δεξιούς να ψηφίσουν-έστω και με μισή καρδιά-τον συντηρητικό υποψήφιο, Αρμιν Λασετ. Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρουσιάζει άλλωστε απώλειες και ενδέχεται να αποτελέσει δεξαμενή ψήφων για την Κεντροδεξιά. Το κόμμα έχει μείνει χωρίς ατζέντα αυτήν τη φορά, αφού το Ευρώ, η Ελλάδα κι η μετανάστευση έχουν υποχωρήσει ως θέματα αιχμής. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι η πανδημία. «Ούτε εγώ έχω εμβολιαστεί-ποτέ ξανά lockdown!», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την κεντρική της ομιλία αργά χθες το βράδυ η ηγέτης της AfD, Αλις Βαιντελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή