Γερμανία: Σε συνεργασία με Πράσινους και Φιλελεύθερους προσβλέπει ο Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Σε συνεργασία με Πράσινους και Φιλελεύθερους προσβλέπει ο Όλαφ Σολτς

Ο λαός είπε στους συντηρητικούς της κας Μέρκελ να πάνε στην αντιπολίτευση μετά 16 έτη, δήλωσε

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσβλέπει ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία, Όλαφ Σόλτς.

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δήλωσε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο ότι έχει λαϊκή εντολή να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία και σκοπεύει να το κάνει με τον λεγόμενο συνασπισμό «φανάρι» (Κόκκινο για το SPD, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους και πράσινο για τους Πράσινους).

Καταχειροκροτούμενος και κρατώντας μια ανθοδέσμη και λευκά και κόκκινα άνθη που είχε μόλις λάβει από μέλη του κόμματος, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι είπαν ξεκάθαρα στο συντηρητικό κόμμα CDU της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι μετά 16 έτη στην εξουσία είναι καιρός να πάνε στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμη:

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν ξεκάθαρα: Είπαν ποιος θέλουν να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα: Τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Επομένως αυτό συνιστά καθαρή εντολή που έχουν δώσει οι πολίτες αυτής της χώρας. Τα τρία αυτά κόμματα πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Σολτς.

«Οι ψηφοφόροι εκτιμούν επίσης ότι η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε άνοδο, κι έτσι υπερψήφισαν εμάς», τόνισε.

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είπαν το βράδυ της Κυριακής ότι θα συζητήσουν πρώτα μεταξύ τους για να βρουν σημεία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD, αλλά και με το CDU.

Ιστορικών διαστάσεων ήττα των CDU/CSU

Το συντηρητικό μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) υπέστη μεγάλες απώλειες. καθώς σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με βάση την τελική καταμέτρηση, το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, καθώς, όπως αναφέρει ο Guardian, το χαμηλότερο ποσοστό που το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, του Χέλμουτ Κολ και του Κόνραντ Αντενάουερ είχε ποτέ εξασφαλίσει ήταν 31% το 1949.

Πάντως έως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πράγμα που μπορεί να πάρει και μερικούς μήνες, η κα Μέρκελ θα παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή