Γερμανικές εκλογές: Βλέπουν ήδη τον «Φωτεινό σηματοδότη»

Γερμανικές εκλογές: Βλέπουν ήδη τον «Φωτεινό σηματοδότη»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Υψηλόβαθμες πηγές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η συμφωνία για «Φωτεινό σηματοδότη» θα ευοδωθεί ταχύτερα απ’ ό,τι εικάζουν οι αναλυτές. Θεωρούν απίθανη την προοπτική της «Τζαμάικα» μετά την ήττα του Λάσετ και προβλέπουν ότι το CDU θα εισέλθει σε μια μακρά υπαρξιακή κρίση, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα της παραμονής στο Κέντρο ή της δεξιάς μετατόπισης για να καλυφθεί το κενό που επέτρεψε τη δημιουργία της AfD.

Ο Ζέντερ θα ήταν καλύτερη επιλογή από τον Λάσετ, αλλά ο Σόιμπλε ήταν σθεναρά αντίθετος στην υποψηφιότητα του Βαυαρού πρωθυπουργού. Είναι η δεύτερη φορά που επενδύει σε λάθος άνθρωπο μετά τον Μερτς, τονίζουν στο Βερολίνο και σημειώνουν ότι με τη συμπεριφορά του έχει χάσει το κύρος του. Τώρα θα πληρώσει προσωπικά το τίμημα, αφού δεν μπορεί να επανεκλεγεί πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Σόιμπλε, σε αντίθεση με την καγκελάριο, δεν ξέρει πότε είναι η σωστή στιγμή να αποχωρήσει. Και η Μέρκελ τι θα κάνει μετά; «Μπορεί να ασχοληθεί με τις… πατάτες της, να περιοδεύσει στα πανεπιστήμια ή να γράψει βιβλίο. Αυτό που αποκλείεται είναι να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό πόστο, όπως φημολογείτο μέχρι πρότινος, ή να δίνει παρασκηνιακές οδηγίες στους διαδόχους της».

Γερμανικές εκλογές: Βλέπουν ήδη τον «Φωτεινό σηματοδότη»-1

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Πάντως, δεδομένου ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να δηλώσουν ότι έχουν καθαρή εντολή αυτή τη φορά, εναπόκειται στην διαπραγματευτική οξύνοια των αρχηγών να πείσουν τα δύο μικρότερα κόμματα να τους ακολουθήσουν στη σύμπηξη κυβερνητικής συμμαχίας. 

Από την άλλη πλευρά οι επικεφαλής του FDP και των Πρασίνων που έχουν τεράστιες διαφορές θα πρέπει να συνενοηθούν και μεταξύ τους για το ποιο από τα μεγάλα κόμματα θα ακολουθήσουν.

Για τους Πράσινους όποια και να είναι η συμμαχία, η στάση τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα αλλάξει, λέει η Αναλένα Μπέρμποκ συνεπικεφαλής του κόμματος μαζί με τον Χάμπεκ.  

Δεύτερη ευκαιρία για τους Φιλελεύθερους 

O Eλεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν μικρά κέρδη σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2017, αλλά το κόμμα, που παραμένει δημοφιλές στους νεαρούς ψηφοφόρους, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως σημαντική νίκη δεδομένου ότι το FDP θα είναι στο κέντρο των συνομιλιών για την κυβέρνηση συνασπισμού. 

Το κόμμα βρισκόταν σε παρόμοια θέση το 2017, αλλά εκείνη η χρονιά δεν τελείωσε καλά για τους Φιλελεύθερους καθώς απεσύρθη από τις τριμερείς συνομιλίες (με Μέρκελ και Πράσινους) οδηγώντας το CDU/CSU σε κυβέρνηση με το SPD.

Εκτιμάται ότι ο Λίντνερ δεν «αντέχει» να είναι για δεύτερη φορά εκείνος που θα «σκοτώσει την συμφωνία».  

Την Κυριακή επανέλαβε πάντως την προτίμησή του για μία κυβέρνηση υπό το CDU λέγοντας ότι τα δύο κόμματα έχουν τα περισσότερα κοινά.

Το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχασε 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 ενώ τόσο το CDU όσο και το SPD έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας μαζί του. 

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), με ρίζες στο ανατολικογερμανικό κομμουνιστικό κόμμα περιορίστηκε το 4,9%. Παρότι δεν πέτυχε το όριο του 5% θα έχει ωστόσο 39 βουλευτές από την πρώτη (απευθείας ψήφο), γεγονός που καθιστά τη συμμαχία με το SPD και τους Πράσινους εξαιρετικά απίθανη. 

Το ατού του Σολτς

Ο Σολτς που υπήρξε δήμαρχος Αμβούργου και αντικαγκελάριος το 2017, είναι συντριπτικά πιο δημοφιλής από τον Λάσετ.

Περίπου οι μισοί από τους ψηφοφόρους του SPD δηλώνουν ότι δεν θα το επέλεγαν εάν ο Σολτς δεν ήταν ο επικεφαλής τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για CDU και Λάσετ είναι μόλις 10% των ψηφοφόρων του. 

Μάλιστα και ο ίδιος ο Ολαφ Σολτς μεταφράζει το αποτέλεσμα ως καθαρή προτίμηση των ψηφοφόρων για το κόμμα του, το οποίο κατάφερε να ανασύρει από την τρίτη θέση στην οποία βρισκόταν στη αρχή της προεκλογικής εκστρατείας με μόλις 15% δημοσκοπικά ποσοστά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή