ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινη γραμμή» το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Εντονη αντίδραση από τη Ρωσία στην εγκατάσταση βάσεων στην Ουκρανία, ενώ σε ετοιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται και η Λευκορωσία

«Κόκκινη γραμμή» το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία προχωράει υπό το πρόσχημα της ανέγερσης κέντρων εκπαίδευσης. Το Κίεβο απάντησε ότι η Ρωσία μπορεί να θέτει «κόκκινες γραμμές» μόνο στο έδαφός της. 

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο ζήτημα της δυνητικής επέκτασης των υποδομών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας και έχει δηλώσει ότι αυτό συνιστά παραβίαση των “κόκκινων γραμμών”», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. «Βλέπουμε ότι νατοϊκά στρατεύματα σύρονται εκεί. Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν βάσεις στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό», είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος κι εγώ έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε συμφωνήσει να αναλάβουμε δράση. Αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, ακόμη και πύραυλοι μπορεί να αναπτυχθούν εκεί. Δεν συμφωνήσαμε σε κάτι τέτοιο και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί». Ο Λουκασένκο επισήμανε ότι οι βάσεις εγκαθίστανται με το πρόσχημα της ανέγερσης εκπαιδευτικών κέντρων. 

Ερωτηθείς τι είδους ενέργειες μπορεί να αναλάβουν τα δύο κράτη, ο Πεσκόφ απάντησε: «Ενέργειες που εγγυώνται την ασφάλεια των δύο κρατών».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υποστήριξε ότι οι «κόκκινες γραμμές» αφορούν μόνο τη Ρωσία· «από τη δική μας πλευρά των συνόρων, μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας τι θα κάνουμε για την ασφάλειά μας και την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει προοπτική ένταξης. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας σε ρωσικό έδαφος κοντά στα ουκρανικά σύνορα, τον Απρίλιο, είχαν πυροδοτήσει φόβους ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν επιβεβαιώθηκαν.