Γερμανικές εκλογές: Ψήφος συνέχειας, όχι αλλαγής

Γερμανικές εκλογές: Ψήφος συνέχειας, όχι αλλαγής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 16 χρόνια υπό τη διακυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, οι Γερμανοί ψηφοφόροι διασκόρπισαν τις ψήφους τους σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος προοιωνίζεται μια περισσότερο θολή πολιτική εποχή για τη Γερμανία και μια ασθενέστερη γερμανική ηγεσία για την Ευρώπη.

Κατά κάποιον τρόπο, το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τη σύγχυση των ψηφοφόρων ενόψει της αποχώρησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία εγκαταλείπει το πηδάλιο της χώρας όντας η πλέον δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα της Γερμανίας. 

Η Αγκελα Μέρκελ συνδέθηκε με μια χρυσή δεκαετία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αυξήθηκε κατά το ένα πέμπτο της και παραπάνω, ενώ η ανεργία υποχώρησε στα πιο χαμηλά επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες απορροφούνταν σε πολλαπλούς πολέμους, η Βρετανία έπαιζε κορώνα – γράμματα το μέλλον της με το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. και η Γαλλία αποτύγχανε να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία της κ. Μέρκελ πρόβαλε για πολλούς ως όαση σταθερότητας. Η ίδια αντιπροσώπευε το σταθερό χέρι στο πηδάλιο του εθνικού σκάφους.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της έκαναν καμπάνιες προβάλλοντας μηνύματα σταθερότητας και συνέχειας, όχι αλλαγής και ανατροπών. Ηταν σαν να διαγωνίζονταν ποιος μοιάζει πιο πολύ με την απερχόμενη καγκελάριο. Ακόμη και ο Ολαφ Σολτς, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού SPD που παραδοσιακά ανταγωνίζεται τη χριστιανοδημοκρατία της κ. Μέρκελ, πρόβαλε περισσότερο τον ρόλο του ως υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνησή της, παρά θέματα που ανταποκρίνονται στις ευαισθησίες του κεντροαριστερού ακροατηρίου του.

Παρ’ όλα τα προβλήματα και την πολιτική σύγχυση αυτής της εκλογικής καμπάνιας, και παρά τη νοσταλγία για την καγκελάριο που ετοιμάζεται να φύγει, πολλοί Γερμανοί θα παρηγορηθούν στη σκέψη ότι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους προτίμησαν κεντρώα κόμματα σε εκλογές με σημαντική προσέλευση στις κάλπες. Η πολιτική σταθερότητα ήταν ο μεγάλος νικητής αυτής της αναμέτρησης.

* Η κ. Κατρίν Μπένχολντ είναι επικεφαλής του τμήματος των New York Times στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή