O αντιναύαρχος πίσω από το εμβολιαστικό θαύμα της Πορτογαλίας

O αντιναύαρχος πίσω από το εμβολιαστικό θαύμα της Πορτογαλίας

Ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητής  υποβρυχίων είναι ο διακριτικός ήρωας της Πορτογαλίας στη μάχη κατά της Covid-19.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητής  υποβρυχίων είναι ο διακριτικός ήρωας της Πορτογαλίας στη μάχη κατά της Covid-19.

Πρόσφατα επισκέφθηκε ένα εμβολιαστικό κέντρο όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Τόσο που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του: «Δεν μπορούσα να το ελέγξω. Ο κόσμος μου φώναζε είμαστε μαζί σου».

Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε κερδίσει ξανά τα εύσημα όταν κατά τη διάρκεια μίας αντιεμβολιαστικής πορείας, ήρεμος και πράος είπε στο εξαγριωμένο πλήθος, ανάμεσα στο οποίο κάποια πλακάτ τον αποκαλούσαν «δολοφόνο»: «Ο πραγματικός φονιάς είναι ο ιός».

Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του κόσμου στον Γκουβέια ε Μέλο θεωρείται πλέον είναι ένας από τους (αρκετούς) λόγους που κατέστησαν τη χώρα πρωτοπόρο στη κούρσα του εμβολιασμού, καθώς το 83% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Φονιάς είναι ο ιός»

«Αυτό που μετράει είναι να εμβολιαστεί πολύς κόσμος ώστε να προστατευθεί το σύνολό του» λέει στους Financial Times. To να είσαι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος στον κόσμο δεν έχει τόση σημασία, λέει ο Μέλο που είναι σίγουρος ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το ποσοστό εμβολιασμού θα έχει φτάσει στο 86%. Αυτό είναι και το μέγιστο εφικτό ποσοστό δεδομένου ότι παιδιά κάτω των 12, άνθρωποι με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και αρνητές συνιστούν ένα περίπου 3% του πληθυσμού, λέει. 

Οι ειδικοί της υγείας αποδίδουν την επιτυχία της Πορτογαλίας στη δημιουργική συνεργασία μεταξύ ιατρικού προσωπικού, στρατού και τοπικών αξιωματούχων. 

O αντιναύαρχος πίσω από το εμβολιαστικό θαύμα της Πορτογαλίας-1

 

Οι ρίζες της επιτυχίας ίσως να βρίσκονται στο πρώτο εθνικό πρόγραμμα της Πορτογαλίας το 1965. 

«Ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και έκτοτε ο κόσμος κατάλαβε και εμπιστεύθηκε τα οφέλη του εμβολιασμού»¸ λέει ο Πέντρο Σιμάς, διευθυντής του Βιοϊατρικού Ινστιτούτου «Católica» στη Λισαβόνα.  

«Οι γιατροί και οι νοσοκόμες μας ήταν στην καρδιά της στρατηγικής του εμβολιαστικού μας προγράμματος», λέει η Μάρτα Τεμίντο υπουργός υγείας της χώρας. Και η υποστήριξη από τον στρατό και τις τοπικές αρχές ήταν καθοριστική», δηλώνει στους Financial Times.

Η καχυποψία που έγινε εμπιστοσύνη 

Ο Γκουβέια ε Μέλο, διορίστηκε επικεφαλής του προγράμματος τον Ιανουάριο και κατάφερε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει δύο μήνες μέσα σε κλίμα δυσπιστίας, με κατηγορίες ότι κάποιοι πηδούσαν τη σειρά για να εμβολιαστούν πρώτοι, γεγονός που ανάγκασε τον προηγούμενο επικεφαλής να παραιτηθεί. 

Το χάρισμα του αντιναυάρχου, ο επαγγελματισμός και η εμπιστοσύνη που εμπνέει τον κατέστησαν γρήγορα σε μία από τις δημοφιλείς και αξιόπιστες φιγούρες της χώρας λέει ο Μιγκέλ Προυντένικο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στην Λισαβόνα. 

Ο Μέλο έφερε μαζί του μία ομάδα από περίπου 30 στρατιωτικούς αναλυτές, μαθηματικούς και γιατρούς για να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας στα περίπου 300 εμβολιαστικά κέντρα, πολλά εγκατεστημένα σε αθλητικές εγκαταστάσεις. 

Αποτέλεσμα, στην κορύφωση του προγράμματος η Πορτογαλία έφτασε να χορηγεί 154.000 εμβολιαστικές δόσεις την ημέρα. 

Ο παράγων «Φόβος»

Ο φόβος έπαιξε επίσης τον δικό του ρόλο: Η Πορτογαλία χτυπήθηκε σκληρά τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας και οι εικόνες με τα ασθενοφόρα έξω από τα νοσοκομεία άσκησαν ξεκάθαρα επίδραση.

Η εμπιστοσύνη, συνομολογούν όλοι, έπαιξε μεγάλο ρόλο καθώς στην Πορτογαλία δεν «υπάρχει ανάγκη να γίνεται συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ο Μέλο ετοιμάζεται τώρα για τη νέα μάχη: «Κερδίσαμε την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε», λέει ο Μέλο, η αγάπη του οποίου να φορά στρατιωτικές φόρμες είναι μία μόνιμη υπενθύμιση του στρατιωτικού του υποβάθρου. 

«Πρέπει να εστιάσουμε τώρα πώς θα αντιμετωπίσουμε την γρίπη και να καταλήξουμε εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση για την Covid-19.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή