ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Άρση του αποκλεισμού των ΛΟΑΤΚΙ

Πολωνία: Άρση του αποκλεισμού των ΛΟΑΤΚΙ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Τον χαρακτηρισμό τους ως «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» (ζώνες υπέρ του αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων) ακύρωσαν τρεις περιφέρειες της Πολωνίας, ύστερα από νομική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την απειλή παρακράτησης επιδοτήσεων.

Οι περιφέρειες της Κρακοβίας, του Ζέσουφ και του Λούμπλιν απέσυραν τον χαρακτηρισμό αυτό με συντονισμένη κίνηση. Τον Ιούλιο, η Κομισιόν είχε εγκαινιάσει νομική προσφυγή κατά των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τα μέτρα που είχαν υιοθετήσει για την καταπολέμηση «της διασποράς ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Η Ουγγαρία ψήφισε μάλιστα τον λεγόμενο «νόμο κατά της παιδεραστίας», ο οποίος απαγορεύει μεταξύ άλλων την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε ανηλίκους.

Στην Πολωνία, περίπου 100 περιφέρειες, κωμοπόλεις και χωριά, που καλύπτουν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, κηρύχθηκαν «ζώνες αποκλεισμού ΛΟΑΤΚΙ». Οι δήμοι αυτοί βρίσκονται σε συντηρητικές περιοχές της χώρας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε αποκαλέσει τις περιοχές αυτές «ζώνες απανθρωπιάς», οι οποίες «δεν έχουν θέση στην Ενωσή μας». Οι Βρυξέλλες έχουν αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με πέντε από τις πολωνικές περιφέρειες, μετά τις αιτήσεις τους για έκτακτη επιδότηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την αναστολή του χαρακτηρισμού από τα περιφερειακά κοινοβούλια χαιρέτισε η οργάνωση Atlas of Hate, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το 16,5% του πολωνικού εδάφους παραμένει καλυμμένο από «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ». Ο ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, Μαρτ Στασέφσκι, είπε: «Οι ψηφοφορίες για την κατάργηση του χαρακτηρισμού δεν επαρκούν. Οι ζώνες αποκλεισμού δεν πρέπει να υπάρχουν, ιδίως στην Πολωνία. Η ιστορία της χώρας μάς υποχρεώνει να ηγούμαστε στην προώθηση του σεβασμού, της ανεκτικότητας, της αποδοχής, της διαφορετικότητας και της ισότητας».
Στην περιφέρεια του Ζέσουφ, το τοπικό περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε μεν κατά του «μίσους και των διακρίσεων ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία, την καταγωγή, το θρήσκευμα ή τη σεξουαλική κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας όμως τη «σημασία των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών».