ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφουν φιλιά και χειραψίες στη Γαλλία

Η Ιταλία θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερων ατόμων σε κλειστούς χώρους εφόσον διαθέτουν το «πράσινο πάσο»

Επιστρέφουν φιλιά και χειραψίες στη Γαλλία

Καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη και υποχωρεί, όπως όλοι εύχονται, η πανδημία, επιστρέφει, υπό όρους, η κανονικότητα. Ακριβώς αυτό συμβαίνει στη Γαλλία, όπου ο παραδοσιακός χαιρετισμός με ένα φιλί σε κάθε μάγουλο, απαραίτητος σε συναντήσεις με συγγενείς και στενούς φίλους, αποτελεί και πάλι καθημερινότητα για εκατομμύρια πολίτες. Η εξέλιξη είναι κάτι ιδιαίτερα χαρμόσυνο για τους Γάλλους που στερήθηκαν τα χρόνια του κορωνοϊού την ανθρώπινη επαφή. Φυσικά κατέστη δυνατή χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, όπου το 70% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ακόμα και ο πρόεδρος Μακρόν, παρότι τους προηγούμενους μήνες συνιστούσε στους συμπατριώτες του να αποφεύγουν τα φιλιά και τις χειραψίες, ενίοτε χαιρετάει με ασπασμό. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, πολλοί Παριζιάνοι παραδέχονται ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με το παρελθόν. Σήμερα, άλλωστε, μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με το σε ποιον θα επιτρέψουν το προνόμιο του ασπασμού, ενώ ούτως ή άλλως η νεολαία, ακόμα και πριν από την COVID, προτιμούσε τους χαιρετισμούς εξ αποστάσεως. 

Επιστροφή στην κανονικότητα και στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων ατόμων σε κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφους και αθλητικά στάδια, εφόσον διαθέτουν το «πράσινο πάσο», το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ.

Την αύξηση της χωρητικότητας, άλλωστε, συνέστησε στην κυβέρνηση η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή. Ειδικότερα, οι επιστήμονες έδωσαν το «πράσινο φως» για την αύξηση της χωρητικότητας κατά 100% στους εξωτερικούς χώρους και κατά 80% στους εσωτερικούς σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακές αίθουσες. Τα ποσοστά για τα αθλητικά στάδια είναι 75% και 50% σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους αντιστοίχως. 

Οι νέες συστάσεις, ωστόσο, έχουν περιορισμούς καθώς αφορούν αποκλειστικά τις «λευκές ζώνες», όπου η επιδημιολογική εικόνα δεν εμπνέει ανησυχία και μόνον όσους έχουν «πράσινο πάσο». Η εφαρμογή τους θα γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας.