Ο Ερντογάν επιμένει σθεναρά στην αγορά των S-400

Ο Ερντογάν επιμένει σθεναρά στην αγορά των S-400

Μήνυμα συνεργασίας έστειλαν Πούτιν και Ερντογάν παρά τις διαφορές τους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Τουρκία δεν υποχωρεί στο ζήτημα της προμήθειας των S-400, αλλά και στην αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους.

«Mε τη Ρωσία έχουμε το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας. Πρέπει να μιλήσουμε ξεχωριστά γι’ αυτό το θέμα. Στον ΟΗΕ, γνωστοί κύκλοι μάς ρώτησαν επίμονα κάποια θέματα. Τους δώσαμε την κατάλληλη απάντηση. Εμείς δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε από τα βήματα τα οποία έχουμε κάνει. Πιστεύω πως η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας θα φέρει πολλά οφέλη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συρία και Λιβύη

Στη συνάντηση, που ήταν διάρκειας τριών ωρών, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τα θέματα όπου έχουν μεγάλες διαφορές, όπως εκείνα της Συρίας και της Λιβύης. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Μόσχα πιέζει την Αγκυρα για να υποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιντλίμπ για να κατευθυνθούν σε βορειότερες περιοχές.   

«Σε διεθνές επίπεδο έχουμε μια επιτυχημένη συνεργασία. Μιλάω και για τη συνεργασία σχετικά με τη Λιβύη και τη Συρία. Oι συναντήσεις και οι συνομιλίες μας δεν είναι πάντα χωρίς διαφωνίες και προβλήματα, όμως οι αρμόδιες αρχές και οι αξιωματούχοι μας πετυχαίνουν να φέρουν θετικά αποτελέσματα», επισήμανε ο Πούτιν.

Ο σταθμός Ακούγιου

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία που δίνουν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου που χτίζει η Ρωσία στην Τουρκία, ενώ δεν έκαναν αναφορές στις διαφορές τους σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συνάντηση «αποδοτική» και ο Πούτιν «ωφέλιμη και περιεκτική».

Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα επικρατεί νευρικότητα για τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ.

«Από τη σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400», σημείωσε ο Μενέντεζ.

O Φλέικ έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού από την Τουρκία θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA».

Οι «Γκρίζοι Λύκοι»

Αλλο ένα μέτωπο με τις ΗΠΑ άνοιξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που με ανακοίνωσή του καταδίκασε την τροπολογία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ζητάει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διερευνήσει εάν οι «Γκρίζοι Λύκοι» πρέπει να ενταχθούν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Αγκυρα αντέδρασε και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να ασχοληθούν με την καταπολέμηση των πραγματικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως τα PKK, PYD, YPG και FETO».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή