ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Πυρά Πεκίνου και Μόσχας κατά του AUKUS

Υποπτεύονται «παράθυρο» για διασπορά πυρηνικών στην περιοχή

Πυρά Πεκίνου και Μόσχας κατά του AUKUS

Για πρώτη φορά το Πεκίνο διατύπωσε ευθέως την υποψία ότι το τριμερές αμυντικό σύμφωνο AUKUS, που συνομολόγησαν πρόσφατα Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ενδέχεται να υπονοεί πρόθεση παράκαμψης διεθνών περιορισμών στη διασπορά πυρηνικών υλικών ή και όπλων. Στην αιχμή των κινεζικών ανησυχιών βρίσκεται η πρόβλεψη για παράδοση στην Αυστραλία τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, τα οποία θα κληθούν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ναυτική ισχύ της Κίνας στη ζώνη του Ινδικού –  Ειρηνικού.

«Με απλά λόγια, έχουμε τρία κράτη να συνωμοτούν για να εκμεταλλευθούν καταχρηστικά ένα κενό στο διεθνές δίκαιο, προκειμένου να διαδώσουν ανοιχτά πυρηνικούς εξοπλισμούς», υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τουνγίνγκ. Η Κινέζα αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η επίβλεψη των υποβρυχίων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν αφορά μόνο τις τρεις χώρες του AUKUS, αλλά θα πρέπει να εμπλέξει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες – προφανώς και την Κίνα.

Πυρά Πεκίνου και Μόσχας κατά του AUKUS-1Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το AUKUS και θα θέσει τα ίδια ερωτήματα στη Βρετανία και την Αυστραλία. «Το AUKUS μας υπενθυμίζει πόσο εύκολα και απερίσκεπτα οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, παρότι πιέζουν άλλες χώρες να τηρήσουν τους διεθνείς περιορισμούς», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian δικαιολογεί το AUKUS ως απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ταχύτατα αυξανόμενη ναυτική ισχύ της Κίνας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή την ώρα ναυπηγείται στη Σαγκάη υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο μήκους 315 μέτρων και συγκρίσιμο –από ορισμένες απόψεις– με αμερικανικά. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ήδη διαθέτει 350 πολεμικά πλοία, έναντι 293 των ΗΠΑ, αν και ο κινεζικός στόλος υστερεί του αμερικανικού σε χωρητικότητα, προσωπικό και τεχνολογία. Ιδιαίτερα τα κινεζικά υποβρύχια θεωρούνται πολύ θορυβώδη και ευκόλως ανιχνεύσιμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με εκείνα που παρακολουθούσαν το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Βασίλισσα Ελισάβετ» στον Ειρηνικό, τον Αύγουστο.