Κλιματική αλλαγή: Τεράστια μάζα φυκιών «πνίγει» την Καραϊβική

Κλιματική αλλαγή: Τεράστια μάζα φυκιών «πνίγει» την Καραϊβική

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο μυστήριο της τεράστιας μάζας φυκιών που εμφανίστηκε το 2011 στα τροπικά νερά του Ατλαντικού –παρά την απουσία θρεπτικών συστατικών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ανεξέλεγκτη βλάστηση– πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μάλιστα, η τεράστια κινούμενη μάζα –που δεν είναι καθόλου θελκτική για τους επισκέπτες– τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρωθεί στα νησιά της Καραϊβικής, κατακλύζοντας τις παραδεισένιες παραλίες και αποστερώντας τις οικονομίες τους, που βασίζονται στον τουρισμό, από τον βασικό εισοδηματικό πόρο τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο σε διάφορους παράγοντες, με κυριότερο αυτόν της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκάλεσε τη θέρμανση των υδάτων. Αυτό πολλαπλασίασε τις βροχοπτώσεις και τελικά τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις θάλασσες απόβλητα –αστικά και αγροτικά– πλούσια σε άζωτο και ιδιαίτερα θρεπτικά για τις άλγες. 

Περισσότεροι τυφώνες

Παράλληλα, η ενίσχυση των τυφώνων, οι οποίοι όταν βρεθούν στη θάλασσα παρασύρουν τα θρεπτικά υλικά του πυθμένα, επέτεινε την αύξηση των φυκιών. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ακόμα ένας παράγοντας μπορεί να είναι η αφρικανική σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Τα σωματίδιά της, που κινούνται δυτικά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αναμειγνύονται με τα νέφη και τελικά πέφτουν ως βροχή «σπέρνοντας» τη θαλάσσια επιφάνεια με σίδηρο και ιζήματα φωσφόρου, τα οποία «ευεργετούν» τα φύκια, σαν το καλύτερο λίπασμα.

Ο καθορισμός της συμμετοχής κάθε παράγοντα στην αλματώδη αύξηση των φυκιών θα χρειαστεί χρόνια και αρκετό χρήμα. Οι ερευνητές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ακόμα και με τα σημερινά ευρήματα οι κυβερνήσεις μπορούν να ενεργήσουν προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή