Νικολά Σαρκοζί: Νέα καταδίκη και βραχιολάκι

Νικολά Σαρκοζί: Νέα καταδίκη και βραχιολάκι

Για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας του.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε φυλάκιση ενός έτους καταδίκασε χθες δικαστήριο του Παρισιού τον πρώην πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2012, η οποία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο 66χρονος Σαρκοζί δεν αναμένεται να καταδικασθεί σε ποινή ειρκτής, ενώ υπέβαλε αμέσως έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης αναστέλλοντας την εφαρμογή της. Το προεδρείο ανέφερε κατά την ανάγνωση της απόφασης ότι ο Σαρκοζί θα μπορεί να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού δεμένη στον αστράγαλό του.

Η εισαγγελία απέδειξε ότι το κόμμα του Σαρκοζί δαπάνησε διπλάσιο ποσό από το επιτρεπόμενο των 22,5 εκατ. ευρώ για μεγαλειώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά και για την πρόσληψη «φιλικής» εταιρείας δημοσίων σχέσεων, η οποία εξέδωσε πλαστά παραστατικά δαπανών. Ο πρώην πρόεδρος αρνείται ότι παραβίασε τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε γνώση των διαδικαστικών θεμάτων της εκστρατείας επανεκλογής του. «Με φαντάζεστε να συσκέπτομαι για το κόστος των σημαιών; Είχα τόσα να κάνω», είχε πει ο Σαρκοζί κατά την απολογία του τον Ιούνιο, τη μόνη φορά που παρουσιάσθηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε, όμως, ότι ο πρώην πρόεδρος είχε ενημερωθεί για την υπέρβαση του ορίου δαπανών και πως απέφυγε να ενεργήσει επ’ αυτού, ενώ η απόφαση υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη του για κάθε ξεχωριστή δαπάνη. Οι συγκατηγορούμενοι του Σαρκοζί κηρύχθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.

Τον Μάρτιο, ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πληροφορίες για εισαγγελική έρευνα εις βάρος του. Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε την ενοχή του στην υπόθεση αυτή και άσκησε έφεση. Πρόκειται για τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του πρώην προέδρου το 2021. Παρά τις δικαστικές του περιπέτειες, όμως, ο Σαρκοζί συνεχίζει να ασκεί μεγάλη επιρροή στη συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση της Γαλλίας. Οι καταδίκες, όμως, θα αναγκάσουν τον πρώην πρόεδρο να υιοθετήσει χαμηλό προφίλ στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών το 2022. 

Η καταδίκη του πρώην προέδρου δεν εμπόδισε τους υποψηφίους για το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών να στείλουν μηνύματα φιλίας και συμπαράστασης στον πρώην πολιτικό τους προϊστάμενο. Ο Ξαβιέ Μπερτράν, η Βαλερί Πεκρές και ο Μισέλ Μπαρνιέ έστειλαν «μήνυμα φιλίας» μέσω Twitter, αναφέροντας ότι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του «Σαρκό» να ασκήσει έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή