ΚΟΣΜΟΣ

Economist: Οι κίνδυνοι της νέας πραγματικότητας που επιβάλλει ο Σι στην Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος επιθυμεί περιορισμό καπιταλιστικών ακροτήτων και ενίσχυση της κρατικής εξουσίας

economist-oi-kindynoi-tis-neas-pragmatikotitas-poy-epivallei-o-si-stin-kina-561520450

Τις πιθανώς επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχει για την Κίνα η στροφή στην πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αναλύει σε μεγάλο ρεπορτάζ στο νέο του τεύχος το έγκυρο περιοδικό Economist, τονίζοντας ιδιαιτέρως την προσπάθεια περιορισμού των καπιταλιστικών υπερβολών και την στροφή σε έναν προσωποκεντρικό αυταρχισμό.

Ο πρόεδρος της Κίνας θεωρεί ότι τα αυξανόμενα χρέη αποτελούν το τοξικό αποτέλεσμα των χρηματοοικονομικών τυχοδιωκτισμών, και ότι οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι συνιστούν παρωδία του Μαρξισμού.

Κινούμενος εναντίον εταιριών όπως η Alibaba, η Didi αλλά εσχάτως και η Evergrande, και αυστηροποιώντας τους ελέγχους στα τυχερά παιχνίδια, στις αμβλώσεις και στην κουλτούρα των διασημοτήτων, ο κ. Σι επιχειρεί να επιβάλει μια νέα πραγματικότητα στην Κίνα, επισημαίνει ο Economist.

Ο Κινέζος ηγέτης επιμένει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να υπακούουν στην κρατική καθοδήγηση και ότι το κόμμα πρέπει να διαπερνά κάθε τομέα της ζωής στη χώρα.

Ως πρόεδρος, υπενθυμίζει το βρετανικό περιοδικό, ο κ. Σι έχει εκκαθαρίσει τους αντιπάλους του, ενώ έχει φυλακίσει και 1 εκατ. Ουιγούρους, δηλαδή Μουσουλμάνους πολίτες στη δυτική Κίνα.

Η νεότερή του προσπάθεια πλέον θα καταδείξει εάν πρόκειται για έναν ιδεολόγο ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ο ίδιος ή έναν ισχυρό ηγέτη που επιθυμεί να μετριάσει την ιδεολογία του με τον πραγματισμό, σχολιάζει ο Economist.

Έτσι, υπογραμμίζει η σύνταξη του περιοδικού, ο βαθμός στον οποίον ο κ. Σι θα μπορέσει να επιβάλει τη νέα πραγματικότητα που επιθυμεί, θα είναι εκείνος που θα διαμορφώσει και το μέλλον της Κίνας, καθώς και την ιδεολογική μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και της δικτατορίας στον γίγαντα της Άπω Ανατολής.