Νότες μνήμης: Οι συγκινητικές πρόβες του Τόνι Μπένετ (βίντεο)

Νότες μνήμης: Οι συγκινητικές πρόβες του Τόνι Μπένετ (βίντεο)

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η οικογένεια του Τόνι Μπένετ ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι έχει διαγνωστεί με αλτσχάιμερ κανείς δεν περίμενε να τον απολαύσει ξανά επί σκηνής.

Κι όμως το περασμένο καλοκαίρι έδωσε δύο συναυλίες στο Radio City MusicHall με τη Lady Gaga και ερμήνευσε δεκάδες τραγούδια ενώ το κοινό τον αποθέωνε. 

Η περιπέτεια του 95χρονου πλέον Τόνι Μπένετ με την υγεία του άρχισε πριν από πέντε χρόνια, όταν ένα βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι ανέφερε στην σύζυγό του ότι δεν θυμόταν τα ονόματα των μουσικών.

Ο γιατρός που επισκέφτηκε διέγνωσε ότι ο ιππόκαμπος, η δομή του εγκεφάλου που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη υπολειτουργεί. Μάλιστα τον Ιούνιο η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι συναυλίες ήταν «στον αέρα». Παρόλα αυτά όταν άρχισε τις πρόβες κάτι μαγικό συνέβη. Όλοι οι στίχοι επανήλθαν χωρίς να κρατά ούτε μία σημείωση. Τραγούδησε επί μία ώρα ασταμάτητα.  

Νότες μνήμης: Οι συγκινητικές πρόβες του Τόνι Μπένετ (βίντεο)-1

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι η μουσική μνήμη που κάνει τη διαφορά. Ακόμα κι αν δεν θυμάται κανείς τι μέρα είναι ή τη διεύθυνση του σπιτιού του η μουσική εμπλέκει πολλά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου όπως είναι ο ακουστικός φλοιός για την ακοή και το τμήμα εκείνο που ασχολείται με την κίνηση και το χορό.

Νότες μνήμης: Οι συγκινητικές πρόβες του Τόνι Μπένετ (βίντεο)-2

Τα εισιτήρια της συναυλίας έγιναν ανάρπαστα. Η Lady Gaga ήταν αυτή που ανέβηκε πρώτη στη σκηνή και ακολούθησε ο Τόνι Μπένετ με τη βοήθεια της συζύγου του. Όταν τα φώτα έσβησαν και η αυλαία άνοιξε όλα έγιναν όπως παλιά.

Τι κι αν λίγες ημέρες μετά τη συναυλία τα πάντα είχαν σβηστεί ξανά από τη μνήμη του… 

Νότες μνήμης: Οι συγκινητικές πρόβες του Τόνι Μπένετ (βίντεο)-3

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Θεοδώρα Βασιλοπούλου

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή