Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τους ισχυρούς

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τους ισχυρούς

Κολοσσιαία διαρροή για λογαριασμούς offshore με άγνωστες επιπτώσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι, σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι που επωφελούνται από τη διατήρηση του καθεστώτος μυστικότητας που επιτρέπει τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα από μία ακόμη κολοσσιαία διαρροή φορολογικών δεδομένων, που αφορούν 29.000 λογαριασμούς offshore σε όλο τον κόσμο. 

Η διαρροή 1,9 εκατ. δεδομένων, που ερευνήθηκε από 600 δημοσιογράφους σε 117 χώρες, εντόπισε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 35 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων 300 υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Στα λεγόμενα Pandora Papers περιλαμβάνονται και μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν τρεις ανησυχίες: πρώτον, πώς θα αποφύγουν τις νέες αυστηρότερες απαιτήσεις διαφάνειας, ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών. Δεύτερον, πώς θα δομηθούν με καλύτερο τρόπο τα εταιρικά ή άλλα σχήματα στα οποία κρύβονται τα περιουσιακά στοιχεία και τρίτον, πώς η κάθε δικηγορική εταιρεία ή εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore θα αποφύγει την τύχη της Mossak Fonseca, της εταιρείας του Παναμά, το πελατολόγιο της οποίας διέρρευσε προ πενταετίας στα περίφημα Panama Papers

Μνήμες από Panama Papers

1,9 εκατ. φορολογικά δεδομένα για κρυφά περιουσιακά στοιχεία αρχηγών κρατών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Μετά τη δημοσίευση των Panama Papers είχαν παραιτηθεί δύο αρχηγοί κρατών, στο Πακιστάν και την Ισλανδία, ενώ είχαν ξεκινήσει έρευνες σε 150 χώρες. Αυτή τη φορά δεν διέρρευσαν στοιχεία από μία εταιρεία, αλλά από 14, με ειδίκευση σε φορολογικούς παραδείσους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ιδιαίτερα μεγάλος όγκος στοιχείων προήλθε από την εταιρεία Alcogal του Παναμά, ενώ το ένα τρίτο των διαχειριστών των υπεράκτιων εταιρειών που ίδρυε για λογαριασμό των πελατών της έχουν έδρα την Ελβετία. Τα δύο τρίτα των εταιρειών είχαν έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ενα από τα 14 δικηγορικά γραφεία των οποίων τα στοιχεία διέρρευσαν ήταν το Demetrios A. Demetriades LLC από την Κύπρο. 

Στον πρώτο γύρο των αποκαλύψεων περιλαμβάνονται στοιχεία για τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β΄, ο οποίος τις τελευταίες δύο δεκαετίες απέκτησε πάνω από 30 υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων αγόρασε 14 ακίνητα στην Καλιφόρνια, στο Λονδίνο και αλλού, δαπανώντας 106 εκατομμύρια δολάρια. Οι αποκαλύψεις αφορούν επίσης τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, πολέμιο της διαφθοράς –ο οποίος δεν είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του πύργο αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ στην Κυανή Ακτή–, τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που φέρεται να εξοικονόμησε 400.000 δολάρια από την αποφυγή καταβολής φόρου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον πρόεδρο του Πακιστάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και πολλούς άλλους.

Αναφορά γίνεται και για το δικηγορικό γραφείο που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και το οποίο φέρεται να βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη Λεοντίντ Λεμπέντεφ να κρύψει την ιδιοκτησία τεσσάρων offshore. Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη εμπλοκής του κ. Αναστασιάδη στους χειρισμούς του γραφείου του – ο Κύπριος πρόεδρος είχε προ πολλού παραδώσει τη διαχείριση του γραφείου στις δύο κόρες του. Την έρευνα για τα Pandora Papers έφερε εις πέρας η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή