Σκοτώθηκε ο σκιτσογράφος του Μωάμεθ

Σκοτώθηκε ο σκιτσογράφος του Μωάμεθ

Σκοτώθηκε χθες σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε σχεδιάσει το κεφάλι του Προφήτη Μωάμεθ σε σώμα σκύλου, προκαλώντας σάλο στον μουσουλμανικό κόσμο και εκκλήσεις για τη δολοφονία του

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σκοτώθηκε χθες σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε σχεδιάσει το κεφάλι του Προφήτη Μωάμεθ σε σώμα σκύλου, προκαλώντας σάλο στον μουσουλμανικό κόσμο και εκκλήσεις για τη δολοφονία του.

Μαζί με τον Βιλκς σκοτώθηκαν και οι δύο αστυνομικοί της μόνιμης φρουράς του στην πόλη Μακραρίντ στη νότια Σουηδία. Το όχημα του Βιλκς προσέκρουσε μετωπικά με φορτηγό, με τους επιβαίνοντες να σκοτώνονται ακαριαία. Ο οδηγός του φορτηγού τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο 75χρονος σκιτσογράφος ζούσε υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας, ύστερα από τις απειλές που είχε δεχθεί για τη ζωή του. Το επίμαχο σκίτσο, που δημοσιεύθηκε το 2007, είχε εξοργίσει μεγάλη μερίδα του μουσουλμανικού κόσμου, όπου κάθε απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται πράξη βλασφημίας. Το σκίτσο του Βιλκς είχε τυπωθεί ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Προφήτη σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας της Δανίας.

Ο αστυνομικός οδηγός τού Λαρς Βιλκς έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε με φορτηγό.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η σουηδική αστυνομία ανέφερε ότι οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος παρέμεναν άγνωστες, αλλά τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι στη σύγκρουση ενεπλάκησαν μόνο δύο οχήματα. «Το συμβάν ερευνάται, όπως κάθε τροχαίο δυστύχημα. Το γεγονός ότι εμπλέκονταν δύο αστυνομικοί παραδίδει την αρμοδιότητα της έρευνας στην ειδική εισαγγελία. Δεν υπάρχει, όμως, καμία υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της σουηδικής αστυνομίας. Το αστυνομικό όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Βιλκς, ταξίδευε με υπερβολική ταχύτητα.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού περιέγραψε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι το όχημα των αστυνομικών φρουρών του Βιλκς ξέφυγε από την πορεία του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο, για να συγκρουστεί μετωπικά με το φορτηγό, με τα δύο οχήματα να τυλίγονται λίγο αργότερα στις φλόγες.

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ είχε προσφέρει το 2007 αμοιβή 100.000 δολαρίων ΗΠΑ για τη δολοφονία του Βιλκς. Το 2015, ένοπλος είχε ανοίξει πυρ σε εκδήλωση στην Κοπεγχάγη όπου συμμετείχε ο Βιλκς, με ένα νεκρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή