Σκάνδαλο στη Γαλλική Εκκλησία: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πάνω από 330.000 παιδιά από το 1950

Σκάνδαλο στη Γαλλική Εκκλησία: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πάνω από 330.000 παιδιά από το 1950

Περιλαμβάνονται πράξεις που διαπράχθηκαν από περίπου 3.000 ιερείς και άλλα άτομα που εμπλέκονται στην εκκλησία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 330.000 παιδιά φέρεται να έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική καταγραφή στη χώρα για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πράξεις που διαπράχθηκαν από περίπου 3.000 ιερείς και άλλα άτομα που εμπλέκονται στην εκκλησία, αποκαλύπτωντας την συγκάληψη των καθολικών αρχών για δεκαετίες με «συστημικό τρόπο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, Ζαν-Μαρκ Σοβέ.

Ο επικεφαλής της συνόδου των Γάλλων επισκόπων ζήτησε συγχώρεση από τα θύματα, εκ των οποίων το 80% περίπου ήταν αγόρια, σύμφωνα με την έκθεση. 

Η ανεξάρτητη επιτροπή παρότρυνε την εκκλησία να αναλάβει ισχυρή δράση και να βοηθήσει στην αποζημίωση των θυμάτων, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι πολύ παλιές για να διωχθούν μέσω δικαστηρίων.

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση των 2.500 σελίδων εκδόθηκε καθώς η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα επαίσχυντα μυστικά που ήταν από καιρό κρυμμένα.

Η επιτροπή εργάστηκε για περίπου 2,5 χρόνια, καταγράφοντας μαρτυρίες θυμάτων και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο, από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή