Η Κεντροαριστερά πρώτη στις ιταλικές δημοτικές εκλογές

Η Κεντροαριστερά πρώτη στις ιταλικές δημοτικές εκλογές

Σημαντική νίκη κατέγραψαν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν Κυριακή και Δευτέρα στην Ιταλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική νίκη κατέγραψαν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν Κυριακή και Δευτέρα στην Ιταλία. Οι υποψήφιοι, κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος, εξασφάλισαν τη δημαρχία στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας –όπως το Μιλάνο, η Νάπολη και η Μπολόνια. Στη Ρώμη καταψηφίστηκε η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, προερχόμενη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Η Ράτζι, όταν εξελέγη προ πενταετίας στο ύπατο δημοτικό αξίωμα, σηματοδοτούσε τη μεγάλη ελπίδα για βελτίωση της καθημερινότητας των Ρωμαίων. Ηταν, άλλωστε, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης και η νεότερη. Οι ελπίδες που δημιούργησε, ωστόσο, δεν επαληθεύτηκαν. Παρότι είχε υποσχεθεί αλλαγή, στάθηκε αδύνατο να αποτρέψει την υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής στην ιταλική πρωτεύουσα. Ετσι το όνομά της συνδέθηκε με την παρακμή της πόλης, δίνοντας τόσο στην ίδια όσο και στο κόμμα της τη σφραγίδα της ανικανότητας.

Αλλαγή σκυτάλης στη Ρώμη – Καταποντίστηκε η Λέγκα στον α΄ γύρο, ενώ μεγάλος κερδισμένος είναι ο Ντράγκι.

Μικέτι vs Γκουαλτιέρι

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στον ιστορικό δήμο «κονταροχτυπιούνται»ο δικηγόρος Ενρίκο Μικέτι, που υποστηρίζεται από κόμματα της Δεξιάς, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, με την υποστήριξη της Κεντροαριστεράς. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στον επαναληπτικό γύρο στις 18 Οκτωβρίου, όπως και στο Τορίνο. Παράλληλα, η δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι μοιάζει να καταποντίστηκε, καθώς έπεται σε ψήφους του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας»της Τζόρτζια Μελόνι.

Ο μεγάλος κερδισμένος, όμως, των δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Η εκλογική αποτυχία του Σαλβίνι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό και πρόκλησης πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες του Μάριο Ντράγκι να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας του, τον Μάρτιο του 2023. Ταυτόχρονα, άνετη νίκη κατέγραψε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, στις συμπληρωματικές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Σιένα, ενισχύοντας έτσι την κομματική ισχύ του. Ο Λέτα –την Κυριακή–είχε δηλώσει ότι η ενδεχόμενη ήττα του θα τον οδηγούσε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή