Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Αδιέξοδο για τη δημιουργία αμυντικής δύναμης

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Αδιέξοδο για τη δημιουργία αμυντικής δύναμης

Διχασμένοι οι ηγέτες των χωρώn-μελών αν πρέπει να συσταθεί στρατιωτικό σώμα εκτός ΝΑΤΟ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη σύσταση ανεξάρτητου από το ΝΑΤΟ αμυντικού βραχίονα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Σλοβενία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς.

Παρά τη συλλογική απογοήτευση έως και οργή για την χαοτική απόσυρση των δυτικών δυνάμεων απότο Αφγανιστάν τον Αύγουστο και τον αποκλεισμό της Ε.Ε. από την αγγλοσαξωνική αμυντική συμφωνία AUKUS τον Σεπτέμβριο, συμφωνία για μια ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη δεν προέκυψε στη σύνοδο του Μπρντο την Τρίτη.

Από τη μια πλευρά είναι οι μεγάλες χώρες της δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) που επιθυμούν μια ισχυρή αμυντική παρουσία της Ε.Ε. διεθνώς, αλλά από την άλλη είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που φοβούνται πάντα τη βαριά σκιά της Ρωσίας και γι’ αυτό προτιμούν την αμυντική δραστηριοποίηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους εαυτούς μας. Τι είναι αυτό που μετρά για την ασφάλειά μας, για τα σύνορά μας και την ανεξαρτησία μας;» διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που πιέζει ιδιαιτέρως για αμυντική πρωτοβουλία εκ μέρους των 27.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που επικαλείται το Ρόιτερς, «η συζήτηση των ηγετών ήταν εάν αναφορικά με την ισχύ θα πρέπει επιλέξουμε μεταξύ της οικονομικής και της στρατιωτικής δύναμης».

Την Τετάρτη θα συμμετάσχουν στη σύνοδο ως προσκεκλημένοι και οι ηγέτες έξι βαλκανικών κρατών που επίσης έχουν διαφορετικές προτεραιότητες (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο).

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή