Ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας: Ξεκινά εμβολιασμός κατά της ελονοσίας στην Αφρική

Ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας: Ξεκινά εμβολιασμός κατά της ελονοσίας στην Αφρική

Τα παιδιά στο μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικής πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ελονοσίας, γεγονός που συνιστά μεγάλη καμπή στη μάχη εναντίον της θανατηφόρας ασθένειας της ελονοσίας. 

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 

Τα παιδιά στο μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικής πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ελονοσίας, γεγονός που συνιστά μεγάλη καμπή στη μάχη εναντίον της θανατηφόρας αυτής ασθένειας. 

Η ελονοσία (μαλάρια) υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας και αιτία για τον θάνατο χιλιάδων παιδιών και βρεφών. 

Η απόκτηση εμβολίου ύστερα από τουλάχιστον έναν αιώνα προσπαθειών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής. 

Επίτευγμα της επιστήμης

Το εμβόλιο, που ονομάζεται «RTS,S», απεδείχθη αποτελεσματικό προ έξι ετών. Τώρα και ύστερα από την επιτυχή ανοσοποίηση σε προγράμματα που έλαβαν χώρα στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέση έως υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου.

Ο Δρ Τέντρος Γεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Το επί μακρόν αναμενόμενο εμβόλιο της ελονοσίας για τα παιδιά, συνιστά επίτευγμα της επιστήμης, για την παιδική υγεία και τον έλεγχο της νόσου. Πρόκειται να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο»

Η μαλάρια είναι ένα παράσιτο που εισβάλλει και καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος, μεταδίδεται δε από τα κουνούπια. 

Μόνο στην Αφρική το 2019 πέθαναν από τη νόσο 260.000 παιδιά.

Σχεδόν ανέφικτο το τείχος της ανοσίας

Απαιτούνται χρόνια και επαναλαμβανόμενες μολύνσεις για να χτιστεί ανοσία, αλλά ακόμη και αυτό απλώς μειώνει τις πιθανότητες βαριάς νόσησης.

Υπάρχουν δε περισσότεροι από 100 τύποι του παρασίτου της μαλάριας. Το εμβόλιο «RTS,S» στοχεύει εκείνον που είναι πιο θανατηφόρος και κοινός στην Αφρική: Τον «Plasmodium falciparum».

Δοκιμές που δημοσιεύτηκαν το 2015 έδειξαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τέσσερα στα 10 κρούσματα ελονοσίας, τρεις στις 10 σοβαρές περιπτώσεις, και να μειώσει στο ένα τρίτο τον αριθμό των παιδιών που θα χρειάζονται μετάγγιση αίματος. 

Παραμένουν ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσον το εμβόλιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό στον πραγματικό κόσμο καθώς απαιτεί τέσσερις δόσεις για να καταστεί  αποτελεσματικό. Οι πρώτες τρεις δίδονται με διαφορά ενός μήνα στον 5ο, 6ο  και 7ο μήνα της ζωής του παιδιού ενώ στον 18ο μήνα απαιτείται μία τέταρτη ενισχυτική δόση

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αντιμετώπιση της ελονοσίας 

Δεδομένου ότι η επιστημονική κοινότητα ανέπτυξε σε χρόνο – ρεκόρ το εμβόλιο κατά της Covid, ευλόγως απορεί κανείς γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός με το εμβόλιο της ελονοσίας. 

Μία απάντηση είναι ότι η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο που είναι πολύ πιο ύπουλο και ανεπτυγμένο από τον ιό που προκαλεί την Covid. 

To συγκεκριμένο παράσιτο εξελίχθηκε έτσι ώστε να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.  Γι αυτό και χρειάζεται κανείς να νοσήσει ξανά και ξανά από την ελονοσία προκειμένου να αποκτήσει μία έστω μικρή προστασία.  

Εχει επίσης έναν περίπλοκο βιολογικό κύκλο τόσο στους ανθρώπους όσο και στα κουνούπια ενώ ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό προχωρεί σε διάφορες μεταμορφώσεις καθώς προσβάλλει το συκώτι και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. 

  • Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή